Preskočite na glavni sadržaj

30 godina Večeri šansone

Prokultura – Split se i ove godine svojim manifestacijama pridružuje obilježavanju Dana Frankofonije. Koncertom Prijatelja šansone La Vie en rose u Kazalištu Mala scena u Zagrebu ujedno započinje obilježavanje tridesete godišnjice održavanja Večeri francuske šansone...
vrijeme: 16.03.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.mala-scena.hr/
Prokultura – Split se i ove godine svojim manifestacijama pridružuje obilježavanju Dana Frankofonije. Koncertom Prijatelja šansone  La Vie en rose u Kazalištu Mala scena u Zagrebu ujedno započinje obilježavanje tridesete godišnjice održavanja Večeri francuske šansone, nacionalnog i međunarodnog natjecanja za mlade, krunskog događaja Dana francuskog jezika i kulture u RH koje je 1993. godine u okviru djelovanja Francuske alijanse Split osmislila i pokrenula Nansi Ivanišević, utemeljiteljica i predsjednica Prokulture.
 
Prijatelji šansone, zapravo pobjednici i najbolji sudionici Večeri, danas predstavljaju Klub u sklopu Prokulture - Opservatorija kulturnih politika - Split koji vodi Ana Opačak, i sama pobjednica Večeri i ljubiteljica šansone. Mahom je riječ o dobitnicima stipendija u Francuskoj koje dodjeljuje Francusko veleposlanstvo u RH, danas solidnim govornicima francuskog jezika i ljubiteljima frankofonske kulture/a. Za autoricu tih projekata, koje između ostalih organizira Prokultura - Split, oni su "najdraži pokazatelji" koliko sustavna politika kulturnog i umjetničkog obrazovanja donosi rezultate i tamo gdje ih je teško očekivati; na žalost francuski jezik gotovo se ne uči u hrvatskim školama usprkos ljepotama i prednostima koje donosi.  
 
Izvođači na koncertu La Vie en rose s kojima Prokultura u ovoj jubilarnoj godini započinje prepričavati tridesetogodišnju priču višestruki su pobjednici Večeri francuske šansone i sjajni glasovi: Tajana Pavičević, diplomirana filmska montažerka i prevoditeljica, jedna od prvih pobjednica još iz devedesetih godina i Lovro Rimac, jedan od najmlađih izvođača, pjevač i student glume u Zagrebu uz pratnju Maestra Jurice Karuze koji kroz sve ove godine na glasoviru prati mlade izvođače. 
 
Pozivani su svi ljubitelji tog svjetski poznatog žanra da se pridruže u četvrtak, 16. ožujka u 20 h u Kazalištu Mala scena, Medveščak 2, Zagreb.