Preskočite na glavni sadržaj

30. Đakovački bušari

Jubilarni 30. Đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, održat će se u subotu i nedjelju, 3. i 4. veljače, uz 45 skupina s više od 1700 sudionika pod maskama koji će u povorci proći gradskim korzom, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 03.02.2024. - 04.02.2024.
mjesto: Đakovo
url: https://www.facebook.com/djakovacki.busari/

Gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice Đakova Marija Borko predstavili su program koji će početi u subotu Bušarenjem - sadržajima na gradskom korzu, a središnja priredba i ove je godine velika pokladna povorka koja će biti održana u subotu poslijepodne.
U njoj će gradskim središtem, preko korza, proći 45 skupina pod maskama s 1700 sudionika iz Hrvatske i Mađarske. Povorka će zastati pred gradskom upravom gdje će "Bušarskom čavi" gradonačelnik Mandarić predati ključeve grada.
Na ulicama našega grada idućeg vikenda očekuje nas najveća pokladna manifestacija istočno od Zagreba. U ovih 30 godina Bušari su se od skromne pokladne manifestacije uspjeli svrstati odmah iza Riječkog karnevala i Samoborskog fašnika, rekao je Mandarić.
Dodao je kako ove godine program po prolasku pokladne povorke seli u kompleks Reichsmann gdje će biti izabrane i najljepše maske u više skupina.
Borko je rekla kako će u subotu, 3. veljače, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo biti predstavljena foto-monografija „30. Đakovački bušari“ čija je glavna urednica etnologinja Marija Gačić, a grafički dizajner Marko Jovanovac.
U povorci će se naći tradicijske maske, među njima i dio onih koje su na Listi nematerijalne kulturne baštine, zavičajne maske, kao i moderne, dodala je Borko.
U subotu će biti održan i gastro-program za koji će se pobrinuti gosti iz Vrlike, grada-prijatelja Đakova.
Bušari završavaju u nedjelju, 4. veljače, pokladnim jahanjem u Širokom Polju, gdje se očekuje 50-tak jahača.

(Hina)