Preskočite na glavni sadržaj

3. izdanje 'Drive in kulture'

3. izdanje 'Drive in kulture'
Organizatori Drive in kulture, Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković iz produkcijske kuće Sabmarine ponovno su za program odabrali crème de la crème među domaćim i europskim filmskim naslovima, a poseban doživljaj gledanja filmova pod vedrim nebom u komforu vlastitog automobila ove će godine moći iskusiti svi koji se tijekom svibanjskih vikenda zateknu u Sisku (6. i 7. svibnja), Puli (13. i 14. svibnja), Osijeku (20. i 21. svibnja) ili Zagrebu (27. i 28. svibnja). 
vrijeme: 06.05.2022. - 28.05.2022.
mjesto: Sisak, Pula, Osijek, Zagreb
url: https://sabmarine.hr/drive-in-kultura/

Prva postaja: Sisak
 
Prvo okupljanje filmoljubaca i njihovih limenih ljubimaca zakazano je za petak i subotu 6. i 7. svibnja 2022. u Sisku, na parkiralištu Park&Ride na kojem će program oba dana početi u 21 sat.
Filmski petak rezerviran je za odrasle posjetitelje, a na repertoaru će se naći dva sjajna i odvažna filmska ostvarenja. Program otvara rad jednog od najuspješnijih redatelja mlađe generacije, pripadnika splitskog novog vala Josipa Lukića. Riječ je o kratkometražnom filmu Južno voće, snažnom i hrabrom prikazu ženske seksualnosti i modernog maskuliniteta unutar patrijarhalnog društva, prikazanom kroz maestralna ostvarenja glumačkih zvijezdi Tihane Lazović, Lane Barić i Paška Vukasovića. Južno voće miljenik je filmskih festivala na kojima je osvojio više priznanja i nagrada među kojima je i značajna nagrada Hrvatskog društva kritičara Oktavijan, a sasvim sigurno će oduševiti i sisačku publiku, kojoj će se uživo predstaviti i redatelj Josip Lukić s glumcem Paškom Vukasovićem.
 
Nakon kratkog filma slijedi i dugometražni film večeri, a riječ je o filmu Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović ovjenčan nagradama na poznatim svjetskim festivalima poput Cannesa, CinEasta, Hamptonsa, Les Arcsam kao i Pulskog filmskog festivala. Pored uzbudljive priče u podlozi koje stoji obiteljska psihološka drama, ovaj film snimljen na zapanjujuće lijepim lokacijama Hvara, Koločepa i Kornata zanimljiv je i po tome što je u njemu uz bok glumačkim zvijezdama poput Cliffa Curtisa, Leona Lučeva i Danice Čurčić kao glavna protagonistica stala Gracija Filipović, tada sedamnaestogodišnja djevojka kojoj gluma zapravo i nije profesija, a ostvarila je jednu od dojmljivijih ženskih uloga u hrvatskom filmu. Potencijal ovog filma uočio je i slavni Martin Scorsesse, koji se potpisuje kao jedan od producenata Murine. 
 
Subotnji program u Sisku bit će namijenjen djeci i njihovim obiteljima, a na velikom platnu drive in kina zabavit će ih avanture malenoga Hihića koji pripada stvorenjima zvanima neparožderi, glavnim krivcima za nestajanje čarapa u našim ladicama i ormarima. Priča o Hihićevom odnosu s djedom Lamorom i potrazi za stricem pretočena je u neodoljiv dugometražni animirani film Neparožderi, nastao u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji u režiji Galine Miklínove, s hrvatskim glumcima Goranom Navojcem, Ronaldom Žlaburom, Žarkom Potočnjakom i Majom Posavec kao naratorima.
 
Uz filmove kao okosnicu večeri, publiku uobičajeno očekuju i mnoga iznenađenja, a kroz program će ih voditi mladi glumci Tea Harčević, studentica glume iza koje je već jedna velika filmska uloga u filmu Zrinka Ogreste Plavi cvijet i Marko Kasalo koji je široj publici poznat iz domaćih serija poput Blago nama, General ili HBO-ova Uspjeha. U sva četiri grada režiju će potpisati Marina Pejnović koja se vraća Drive in kulturi nakon što ju je prve godine otvorila, a prošle godine preskočila, zbog priprema za Genijalnu prijateljicu u HNK.
  
Važno je napomenuti da je program Drive in kulture za stanovnike potresom pogođenih područja besplatan, a ulaznice za programe u Sisku mogu se podići online na www.driveinkultura.com. Na stranici festivala mogu se pronaći i svi detalji ovogodišnjih programa po gradovima, kao i osigurati ulaznice koje su krenule u prodaju. 

Drive in kultura u Sisku nastala je u organizaciji produkcije SABMARINE u suradnji s Gradskom galerijom Striegl pod pokroviteljstvom Grada Siska.