Preskočite na glavni sadržaj

3. FLIT - Festival talijanske književnosti

3. FLIT - Festival talijanske književnosti
Nastao kao projekt poticanja čitanja namijenjen mladima, Festival talijanske književnosti, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u RH, stigao je do svog trećeg izdanja. Ovogodišnji Festival bit će održan od 18. do 22. listopada, u Tjednu talijanskog jezika u svijetu.
vrijeme: 18.10.2021. - 22.10.2021.
mjesto: Pula
url: https://flit.gkc-pula.hr/flit/

Kao i 2020., ovogodišnje izdanje bit će posebno: veći dio programa održat će se online (Zoom). Unatoč s epidemiološkim mjerama, mladi će ipak imati priliku uživo razgovarati s autorima, osobama koje su stvorile priče pročitane i obrađene na nastavi, jer susret s autorom uzbudljiv je i emotivan trenutak, koji ostavlja trag. Ključno je omogućiti mladima dijalog s piscima, razgovore s osobama koje su stvorile priče koje čitaju u razredu, postavljanje pitanja i suočavanje s osjećanjima, mišljenjima i stavovima koja naviru iz pročitanog.
 
Ovogodišnji gosti Knjižnice tri su velika talijanska književnika za mlade: Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner. Uz susrete s autorima, publici će biti dostupni i intervjui koje je priredila novinarka Luisa Sorbone. Ovogodišnji Luisini sugovornici su: Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri.
 
Nastavlja se i literarni natječaj Passaparola namijenjen mladima koji vole pisati i ne libe se izraziti vlastita mišljenja i podijeliti ih sa svojim vršnjacima.
 
Dio programa trećeg izdanja FLIT-a u godini obilježavanja lika i djela Dantea Alighierija posvećen je tom velikom pjesniku, u koji su se uključiti kako učenici tako i profesori i školski knjižničari: projekt Dante 9-7-9, koji je ostvaren u suradnji sa školskim knjižničarima Istarske županije, i akcija čitanja naglas Profesorski put u Pakao. 
 
Ove godine ugostit ćemo i izložbu Putovanje po Italiji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, koja kroz dvadeset ilustriranih panela predstavlja najznačajnije zanimljivosti talijanskih regija kroz umjetnost, poznate osobe i tipične lokalne proizvode.
 
U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH, kao dio popratnog programa, bit će održano online stručno predavanje na temu Kako i što čitamo u školi?
 
Ovim programom Knjižnica se pridružuje se brojnim aktivnostima, manifestacijama i događanjima koji se u Godini čitanja, proglašenoj u okvirima realizacije Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, organiziraju diljem Hrvatske.
 
Detaljnije o gostima i pojedinim programima 3. FLIT-a, kao i pristupne podatke za praćenje programa online možete pronaći na www.flit.gkc-pula.hr
 
FLIT 2021. je financiran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia, putem Pučkog sveučilišta u Trstu, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.