Preskočite na glavni sadržaj

3. APOX - lošinjski festival dokumentarnog filma

Na ovogodišnji APOX film festival je prijavljeno 170 filmskih uradaka iz cijelog svijeta, od čega će se na festivalu od 4. do 11. listopada prikazati 38 kratkometražnih, debitanskih i dugometražnih filmova. Ove godine program se odvija na dvije lokacije - Kino Veli Lošinj te Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju.
vrijeme: 04.10.2022. - 11.10.2022.
mjesto: Mali Lošinj, Veli Lošinj
url: https://www.apoxfest.com/

Ove godine članovi žirija su Daizy Gedeon iz Libanona, Ivan Milosavljević iz Srbije, Goran Božičević iz Hrvatske te Shuly Viktor iz Izraela.
 
Neki od filmova koje preporuča sam žiri su filmovi „Let us talk“,“Beranaza“, „Pescamare“, „Mikroritmovi“,“I was not born for war“ iz Ukrajine koji otvara filmski festival,
 
Program će se odvijati u večernjim satima od 18 u Apoksiomenu te od 19 u kinu Veli Lošinj. Otvorenje festivala je 04.10. u kinu Veli Lošinj s početkom u 19:00 sati s bogatim programom. Samo otvorenje će otvoriti na gajdama Zvjezdan Levinger, nakon čega slijedi uvod s prezentacijom filmskog festivala i postignuća, imamo premijeru filma snimljenu na filmskoj radionici s filmom RTV 3, nakon čega slijedi jedan kratki stand up nastup Antonija Bujačića, te službeno otvorenje festivala i sam govor redatelja „I was not born for war“ iz Ukrajine.
 
07.10. je u planu od 20:00 sati, poslije filma „Genocide and movimento“ panel diskusija o miru, te problemima na koje nailazimo u svijetu, koji će voditi Goran Božičević, a i sam predstavnik Ukrajine će biti tu. Sam završetak ovog programa je 11.10., u 19:00 Muzej Apoksiomena s dodjelom nagrada te projekcijom najboljeg debitantskog filma. Nakon dodjela nagrada organiziran je koncert ex yu rock 80-tih s početkom u 21:00 u kinu Veli Lošinj, kao kraj ovosezonske kino sezone.