Preskočite na glavni sadržaj

29. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK)

Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – 29. SLUK održava se od 31. svibnja do 4. lipnja, a na pet lokacija u Osijeku bit će izvedeno deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji, sedam predstava u popratnom programu, a uz dvije izložbe, organizirane su i dvije radionice za studente Akademije za umjetnost i kulturu te predstavljanje knjige.
vrijeme: 31.05.2023. - 04.06.2023.
mjesto: Osijek
url: https://sluk.hr/program/

SLUK se održava u organizaciji Hrvatskog centra UNIMA i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, uz partnere Akademiju za Umjetnost i kulturu, Državni arhiv u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Kulturni centar Osijek
 
Jedan od organizatora ovog lutkarskog bijenala Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića istaknuo je kako je SLUK najveći, najvažniji, najljepši i najstariji praznik lutkarstva koji se uglavnom održava u Osijeku zahvalio je posebice Gradu Osijeku, Ministarstvu kulture i medija i svim partnerima koji podržavaju festival, te dodao da su poduzeti koraci da se SLUK trajno dodijeli gradu na Dravi.
 
Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e Adam Skendžić istankuo je kako će SLUK ove godine ugostiti i brojne goste iz UNIMINIH centara iz cijeloga svijeta, a dolazi i glavni tajnik svjetske UNIMA-e Dimitri Jageneau. Posebnost ovogodišnjeg festivala je i ta što ćemo od ove godine imati i nagradni kipić i gigantsku lutku – maskotu festivala koji je osmislila Marijana Županić Benić, a najbolje predstavljaju lijepe vrijednosti hrvatskog lutkarstva.
 
Studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijek upravo na jednoj od radionica izrađivat će gigantsku lutku pod vodstvom stručnjaka iz Irske UNIMA-e Alexa Hindmarsha, a druga radionica uvest će studente u kreativne vještine Stop motiona pod vodstvom Hollyblossom O’Connor, istaknula je Sheron Pimpi Steiner sa Akademije za umjetnost i kulturu. Osim radionica studenti Odsjeka za kreativne tehnologije pripremili su presjek svojih ponajboljih radova na izložbi koja će biti postavljena u predvorju Dječjeg kazališta.
 
Kulturni centar također otvara vrata svojih prostorija gdje će se održati neke od predstava rekla je Ana Marić Laušin te zahvalila organizatorima na pozivu za sudjelovanje i naglasila kako svaki grad ima neku komparativnu prednost, a prednost Osijeka, između brojnih, je i lutkarstvo i koje treba njegovati upravo na način da sve kulturne institucije podržavaju i žive SLUK.
 
Intendant HNK Osijek Vladimir Ham slikovito se izrazio kako smatra da „smo mi u kulturi jednog tijela dijelovi“ i da je važno da svim kazalištima omogućimo jednake uvjete za izvođenje predstava, te će i u Hrvatsko narodno kazalište ući malo dječje vedrine i smijeha, a zahvalni što smo pozvani sudjelovati u važnom nacionalnom festivalu, zaključio je Ham.
 
U Državnom arhivu u Osijeku bit će održana velika izložba „Osječki SLUK-ovi“ čiji je autor ravnatelj Dražen Kušen. Ova izložba povezuje životni ciklus dokumenata, pohranu i njihovu ponovnu uporabu, a budući da je od ukupno 29 festivala 21 održan u Osijeku što me posebno veseli, dodao je Kušen. Dodana vrijednost ovog multimedijalnog postava jest i ta što je u skladu sa ovogodišnjim motom Tjedna Arhiva i Međunarodnog dana Arhiva „Zvuci, slike i književna riječ u arhivima“, a nema bolje prigode da sve ove elemente prezentiramo, oživljene iz prošlosti na našoj izložbi.
 
Kao osnivači ponosni smo što se ovako značajan festival održava ponovno u Osijeku istaknula je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i dodala kako će Grad Osijek uz Ministarstvo kulture i medija izdvojiti gotovo 43 tisuće eura za manifestaciju koja pokazuje sinergiju svih institucija, te stvara novu kazališnu publiku. Dodala je kako će sudionici SLUK-a uz potporu gradskih tvrtki GPP-a i UNIKOM-a imati besplatnu vožnju tramvajem te besplatan ulazak u Zoološki vrt za vrijeme festivala. SLUK je zapravo pokazatelj kako se prožimaju kultura i turizam.
 
Predstave na SLUK-u gledat će i kazališni producenti iz brojnih zemalja svijeta budući da se istovremeno održava i festival Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra, tako da će neke od predstava zasigurno svoj život nastaviti i na svjetskim pozornicama.
 
Ulaznice za ovogodišnji SLUK mogu se kupiti na blagajni Kazališta, a raspored možete provjeriti na www.sluk.hr.