Preskočite na glavni sadržaj

28. Tjedan češkog filma

Od 11. do 13. listopada u kinu 'Tuškanac' se, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u RH, održava 28. Tjedan češkog filma.
vrijeme: 11.10.2021. - 13.10.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://kinotuskanac.hr/

Program će otvoriti biografska drama Sláveka Horáka 'Havel' (2020.) o posljednjem čehoslovačkom i prvom češkom predsjedniku, a uslijedit će filmovi 'Šarlatan' (2020.) Agnieszke Holland, 'Modelar' (2020.) Petra Zelenke i Zemlja sjena (2020.) Bohdana Sláme.
 
U ponedjeljak se u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' otvara 28. Tjedan češkog filma i to biografskom dramom Havel (2020) suscenarista i redatelja Sláveka Horáka. Naslovnu ulogu posljednjeg čehoslovačkog i prvog češkog predsjednika tumači glumac Viktor Dvorák koji mu izuzetno sliči, a film se njegovim likom i djelom bavi na zanimljiv, intrigantan i dinamičan način. Ulaz na film otvorenja je moguć samo uz pozivnice Veleposlanstva Češke Republike u RH, u suradnji s kojim je program i realiziran.
 
Publika će u utorak moći pogledati Šarlatana (2020) redateljice Agnieszke Holland. Nagrađivana biografska drama naglašenog povijesnog konteksta zanimljiva je priča o nadriliječniku koji je u nekadašnjoj Čehoslovačkoj podrivao socijalistički moral. Osim intrigantnog i najvećim dijelom suptilnog psihološkog profiliranja likova i odnosa među njima te skladnog dramaturškog i narativnog oblikovanja cjelina, filmove Agnieszke Holland odlikuju zamjetan angažman te kritičko promišljanje društvenih odnosa i u pravilu oštroumne i provokativne političke opservacije.
 
Kasnije iste večeri na programu će biti i Modelar (2020), uspjela psihološka drama s elementima komedije apsurda Petra Zelenke, uglednog dramatičara te kazališnog i filmskog redatelja i scenarista. Zelenka je autor kojemu leže karakterne studije prožete apsurdnim humorom. Za priču ovoga filma dijelom su ga nadahnuli istiniti događaji, djelovanje ruskih anarhista iz 19. stoljeća. Riječ je o dosta sugestivno režiranom i vrlo raspoloženo glumljenom djelu u kojem se idejno politički motivi spretno prepleću s moralistički intoniranom pričom o prijateljstvu.
 
U srijedu program završava povijesnom ratnom dramom Bohdana Sláme Zemlja sjena (2020), nagrađenom sa sedam najprestižnijih čeških filmskih nagrada Češki lav. Film su nadahnuli stvarni događaji - masovno i prilično nasilno post-ratno preseljenje germanskog stanovništva s područja uz samu češko-austrijsku granicu, kao čin osvete zbog kolaboracije s nacistima. Film se može opisati kao filmsko-sociološka studija, a redatelj povijesne događaje prikazuje na izrazito realističan način, dok dio kritike film uspoređuje s remek-djelom Bijela vrpca Michaela Hanekea.
 
28. Tjedan češkog filma
 
Ponedjeljak, 11.10.
19:00 Havel / Havel (Slávek Horák, 2020), 104'
 
Utorak, 12.10.
19:00 Šarlatan / Šarlatán (Agnieszka Holland, 2020), 118'
21:00 Modelar / Modelář (Petr Zelenka, 2020), 105'
 
Srijeda, 13.10.
19:00 Zemlja sjena / Krajina ve stínu (Bohdan Sláma, 2020), 135'
 
Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.
Cijena ulaznice 25 kuna.
Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u RH.