Preskočite na glavni sadržaj

28. Galovićeva jesen

28. Galovićeva jesen
Književna manifestacija Galovićeva jesen održava se od 29. listopada do 6. studenoga, a svečano otvorenje upriličeno je u Peterancu.
vrijeme: 29.10.2021. - 06.11.2021.
mjesto: Koprivničko - križevačka županija
url: https://galoviceva-jesen.eu/

Književni festival „Galovićeva jesen“ organizira se u čast književnika Frana Galovića (1887.-1914.), rođenog u Peterancu kod Koprivnice. Prvi puta organiziran je 1994. godine. Tijekom godina izmjenjivali su se njegovi organizatori, a samim tim i koncepcija festivala, u rasponu od zavičajne do međunarodne manifestacije.

U sklopu manifestacije organiziraju se književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave, ekskurzije i slično.

Od 1997. dodjeljuje se i Nagrada „Fran Galović“ za knjigu zavičajne tematike. Dosadašnji dobitnici nagrade.

Podravsko-progorski ogranak DHK-a uključuje se u organizaciju “Galovićeve jeseni” 2009. godine, zahvaljujući čemu je manifestacija ubrzo (2011.) dobila i međunarodni karakter – osim domaćih književnika, gosti festavala postali su i strani književnici.

„Galovićeva jesen“ je do danas izrasla u najznačajniju književnu manifestaciju Koprivnice i Podravine. Važno mjesto zauzima i na karti zbivanja u hrvatskoj kulturi, a Nagrada „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike cijenjena je na nacionalnoj razini.
 
Opširnije o programu: https://galoviceva-jesen.eu/program