Preskočite na glavni sadržaj

27. Prix Marulić

U petak, 24. svibnja, počinje 27. Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame koji će se do 29. svibnja održavati u gradu Hvaru.
vrijeme: 24.05.2024. - 29.05.2024.
mjesto: Hvar
url: https://prix-marulic.hrt.hr/

Tijekom ovogodišnjeg festivala, predstavit će se 31 igrano i dokumentarno ostvarenje iz 17 zemalja koje su predselekcijske komisije odabrale između sedamdeset pristiglih radova.
 
Hrvatski radio predstavljat će tri djela:

u kategoriji dokumentarne radiodrame: Kovarska republika - pod nebom i zemljom Labinštine autora Đina Đivanovića i urednika Nikice Klobučara;

u kategoriji drame: Nema više takvih kao Benja Krik dramaturginje Maje Ležaić, nastale prema motivima pripovijetki iz zbirke "Odeske priče" Isaka Babelja, redatelja Petra Vujačića i urednice Lade Martinac Kralj;

u kategoriji kratkih formi: La nave partira ars acustica autora Hrvoja Korbara i Marije Pečnik Kvesić te urednice Adriane Kramarić.
 
Na festivalu će se i ove godine okupiti šezdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta i svi će oni predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini i/ili suvremenoj interpretaciji starih tekstova. 
 
Umjetnička ravnateljica festivala Adriana Kramarić najavila je i jednu od tema o kojoj će se na ovogodišnjem Prix Maruliću raspravljati.
 
- Paralelni svjetovi dominiraju ovogodišnjim izdanjem festivala - s jedne strane grad Hvar i povijesni prostori koji uvijek dodaju nešto magično djelima koje slušamo, dok nas s druge strane sve više okružuje digitalni svijet, sve je češća uporaba umjetne inteligencije, pa i sve veća dostupnost umjetnosti u digitalnom prostoru. Tako smo se i mi, poput mnogih drugih, odlučili ove godine pozabaviti sveprisutnom temom umjetne inteligencije. Kolegica Katja Šimunić koordinira i organizira razgovor i debatu na temu "AI and Radio Drama (Im) possible collaboration" /"Umjetna inteligencija i Radio Drama (Ne)moguća suradnja" u sklopu koje će svoju prezentaciju imati i kolegica Ilinca Stihi s Rumunjskog radija. Budući da danas svi imaju neko mišljenje o toj temi- bilo da umjetnu inteligenciju smatraju snagom dobra, snagom zla ili su negdje između, vjerujem da će iz svega proizaći zanimljiva diskusija, istaknula je Adriana Kramarić.

Za besprijekoran tonski doživljaj u različitim hvarskim ambijentima zaslužna je tonska ekipa Hrvatskoga radija na čelu s tehničkim direktorom festivala Hrvojem Hanzecom. Kompletan vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje i ove godine kolegica Tanja Momčilović iz Odjela Dizajn HRT-a, a tradicionalne drvene nagrade u obliku svjetionika unikatno-umjetnički su doradili studenti i profesori Zavoda za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Međunarodni ocjenjivački sud od dvanaest članova na kraju će proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji, te kategoriji kratke forme. Ovogodišnje će voditeljice ocjenjivačkog suda biti Ilinca Stihi (ROR - Rumunjska) i Katja Šimunić (HRT- Hrvatska), obje višestruko nagrađivane autorice,urednice i redateljice na brojnim međunarodnim festivalima.

Osobitost su festivala i svakodnevni razgovori o slušanim djelima u kojima sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i proteklih godina svi zainteresirani moći će ih izravno pratiti u live-streamingu na Facebook stranici Prix Marulić - International Radio Festival svakoga dana odvijanja festivala od 19 sati.

Sve emisije u ovogodišnjoj konkurenciji moći će se poslušati od 24. svibnja do 29. svibnja. na festivalskoj web stranici prix-marulic.hrt.hr . 
 
Izvor: HRT