Preskočite na glavni sadržaj

26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ u Čakovcu

U Centru za kulturu Čakovec će se od 2. do 6. listopada održati 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ. Učenicima međimurskih škola i vrtića bit će prikazano 10 selektiranih predstava hrvatskih kazališta.
vrijeme: 02.10.2023. - 06.10.2023.
mjesto: Čakovec
url: https://assitej.hr/

U vrijeme Susreta u Galeriji Centra za kulturu bit će postavljena izložba radova studenata Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Posjetitelji će imati priliku vidjeti razne vrste lutaka, makete scenografija, maske, rekvizitu, ali i nešto sasvim novo – lutka-film Žuta minuta koji je u potpunosti produciran i realiziran na Odsjeku, uz pomoć velikog animatora Božidara Trkulje.
 
Osim toga, na Tribini Čakovec četvrtkom 5. listopada 2023. u 20 sati, van konkurencije bit će prikazana predstava Kazališne družine Pinklec TRAGOVI CIPELA U BLATU.
 
RIJEČ SELEKTORICE / Jelena Kovačić
 
Kad se u kazališnoj dvorani ugase svjetla, a scenu osvijetle reflektori, kad publika utihne, a glumci barem na trenutak zaustave nezaustavljivu svakodnevicu, odjednom sve postaje moguće. Da kazalište otvara nepregledna polja mogućnosti, da ima moć barem na trenutak izgraditi bolji svijet, da nas ima sposobnost nepovratno promijeniti, možda najbolje znaju upravo djeca i mladi, jer u ono što u tami dvorane gledaju zaista vjeruju. Oni znaju da kazalište, iako je najljepša laž na svijetu, čuva najveću istinu – neposrednost i ljepotu susreta s drugim u kojem ćemo prepoznati sebe ili barem djelić onoga što nosimo u sebi i znaju da će to prepoznavanje za nas biti važno, ponekad možda i odlučujuće. Iako kazalište za djecu i mlade treba i na razini forme i na razini sadržaja brinuti o svojoj primarnoj publici, vjerujem da ono uvijek prije svega treba biti umjetnički čin, da nam treba pokazati za što je sve sposobna kazališna umjetnost, kako nas može ostaviti bez daha svojom kreativnošću, kako nas može oduševiti svojim talentom, kako nas može ganuti ili nasmijati svojim razumijevanjem svijeta. Zato ono treba uvijek biti rađeno s posebnom pažnjom i odgovornošću, jer upravo o gledateljskim navikama djece i mladih ovisi kakvo ćemo kazalište gledati u budućnosti. Na kakvo se kazalište nauče danas, takvo će kazalište tražiti kada budu odrasli ljudi. Zbog toga je ovaj Festival važan, jer mladu publiku uči dobrom kazalištu, jer inzistira na kazalištu koje je umjetnički čin, koje nas podsjeća da djeca i mladi imaju pravo na punokrvni estetski doživljaj, na onu pravu umjetnost koja nas mijenja, oduzima nam dah i čini nas boljim ljudima. Ovogodišnje izdanje Festivala svojevrsni je susret nezavisne i institucionalne scene, susret kreativnih, maštovitih i zaigranih, ali vrlo ozbiljnih autora, duboko posvećenih kazalištu za djecu i mlade, autora koji vrlo otvoreno progovaraju o svijetu djece i mladih i vrlo odgovorno ulaze u dijalog sa svim lijepim i ružnim što on nosi podsjećajući nas kolika je moć tog nezamjenjivog dijeljenja sada i ovdje. I premda poetski i žanrovski vrlo različiti, svi se oni susreću u jednom – nepatvorenoj želji za kazališnom igrom koja može stvoriti što god poželimo. Iako je deset izabranih predstava primarno namijenjeno djeci i mladima njihova bi publika zapravo trebali biti svi - i veliki i mali.

Mali da na sceni prepoznaju sebe sada, a veliki da na sceni prepoznaju sebe nekad i da nauče od malih da je svijet još uvijek moguće mijenjati.

RIJEČ PREDSJEDNIKA HC ASSITEJ / Romano Bogdan
 

Dobro nam došli, prijatelji kazališta!
 
U ime svih članova Hrvatskog centra ASSITEJ pozdravljam djecu, sve umjetnike koji su svoj život posvetili radu s djecom i mladima, roditelje i učitelje, kao i sve one koje zanima naš rad.
 
Živimo u teškom vremenu za kazalište… opće osiromašenje, ali i mnogi drugi razlozi doveli su do gubitka interesa za kulturu. Estrada, žuta štampa i komercijalizacija zavladali su kulturnom scenom i takvo stanje se neminovno odražava i na kazalište za djecu i mlade. U vremenu opće komercijalizacije u kojem se rasprodaje sve i svašta, na žalost, rasprodaje se i budućnost djece.
 
U tom i takvom kontekstu, Susreti profesionalnih kazališta za djecu i mlade članova Hrvatskog centra ASSITEJ imaju još važniju ulogu od one koju već samim svojim postojanjem nose. Susreti postaju manifestacija brige za djecu u vremenu ne brige. Nije li upravo to i svrha kazališta uopće – da upozorava, da se brine, da uznemiruje. Ne da rješava, to kazalište nikada nije moglo, ali je uvijek moglo i još uvijek hoće brinuti o svojoj publici. Cilj nam je svima jednak: prikazati svijet onakvim kakav jest, ponekad ružan, ponekad lijep, ali naš je i mi nemamo drugi. No uvijek možemo zamišljati i maštati kroz umjetnost, a sve to uz želju da našu vjernu publiku putem kazališta uvedemo u život i budemo sastavni dio njihovog odrastanja.
 
Mi ćemo se potruditi i ove godine biti dobri domaćini, radovati se svakom početku predstave te uživati u kazališnoj umjetnosti koju u naš grad donose naši kazališni prijatelji iz cijele Hrvatske. Najbolje kazališne trenutke kao dobra ćemo publika nagraditi pljeskom, a stručni žiri izdvojit će najbolje od najboljega i dodijeliti im nagrade.
 
Kazalište nas čini ljudima, kazalište nam pomaže da se sjetimo koliko je važna ljubav. Moramo to kazalištu dopustiti i slušati što nam ima za reći. Zato ugrijmo dlanove za pljesak i uživajmo u čaroliji koju nam donosi kazalište!