Preskočite na glavni sadržaj

26. Međunarodni festival radiodrame - Prix Marulić

Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame, Prix Marulić, 26. po redu, održat će se od 26. svibnja do 1. lipnja u gradu Hvaru, priopćila je Hrvatska radiotelevizija.
vrijeme: 26.05.2023. - 01.06.2023.
mjesto: Hvar
url: https://prix-marulic.hrt.hr/

Tijekom ovogodišnjeg festivala, predstavit će se 34 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 22 države koje su predselekcijske komisije odabrale između osamdesetak pristiglih radova.
 
Hrvatski radio predstavljat će tri djela. U kategoriji dokumentarne radiodrame to je „Egipatski blues zadarskih mačaka“ autora Petra Vujačića i urednika Nikice Klobučara; u kategoriji drame „Orlando, monolog, mrlja“ autora Gorana Ferčeca, redatelja Darija Harjačeka i urednice Katje Šimunić, te u kategoriji kratkih formi „Ples mrtvaca - Beramski sveti strip“ autorica Marije Pečnik Kvesić i Jasne Mesarić te urednice Adriane Kramarić.
 
Na festivalu će se i ove godine okupiti šezdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta i svi će oni predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini i/ili suvremenoj interpretaciji starih tekstova.
 
„Ovo će biti prvi festival na kojemu će se program u potpunosti pratiti u elektronskom obliku – na tabletima! Tako ćemo izbjeći veliku količinu tiskanih, papirnatih materijala, ali i olakšati organizaciju i snalaženju in situ“, kazala je umjetnička ravnateljica festivala Adriana Kramarić i dodala da je došlo vrijeme da i „stari tekstovi zakorače u digitalno doba“.
 
Međunarodni ocjenjivački sud od jedanaest članova na kraju će proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji, te kategoriji kratke forme. Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkog suda biti Soila Valkama izfinske nacionalne javne radiodifuzne tvrtke YLE i Jean Claude Kuner iz Njemačka, oboje višestruko nagrađivani autori i urednici na brojnim međunarodnim festivalima i česti gosti Prix Marulića.
 
Osobitost su festivala i festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i proteklih godina svi zainteresirani moći će ih izravno pratiti u live-streamingu na Facebook stranici Prix Marulić – International Radio Festivalsvakoga dana odvijanja festivala od 19 sati.
 
Sve emisije u ovogodišnjoj konkurenciji moći će se poslušati u razdoblju od 26.05.- 26.06. na festivalskoj web stranici https://prix-marulic.hrt.hr.
 
Tonsku ekipu Hrvatskoga radija odgovornu za emitiranje festivala vodi tehnički direktor festivala Hrvoje Hanzec, vizualni identitet ovogodišnjeg festivala izradila je Tanja Momčilović iz Odjela Dizajn HRT-a, a tradicionalne drvene nagrade u obliku svjetionika unikatno-umjetnički su doradili studenti i profesori Zavoda za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Dramski program Hrvatskog radija osvojio je brojne svjetske nagrade. Samo posljednjih godina kratka radio-drama "Potres", iz ciklusa Male forme Hrvatskog radija, osvojila je u ožujku 2021. nagradu BBC-a za najbolju europsku dramu, a dokumentarna drama „Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti“ autora Đina Đivanovića osvojila je u listopadu iste godine drugu nagradu Srebrni mikrofon na Festivalu u New Yorku, koji se u radiofonijskim krugovima smatra najvažnijim događajem te vrste u svijetu.
 
Također, na festivalu Prix Italia 2008 radiodrama „Istinite pripovijesti“ Jasne Mesarić nagrađena je u kategoriji adaptiranih radiodrama, a radijski dokumentarac „Leon i Kata“ Nikice Klobučara u kategoriji sveukupne kvalitete za radijske dokumentarce.
 
Bivša urednica Dramskoga programa teatrologinja Željka Turčinović kazala je u Vijencu da je radio samozatajan, ali ujedno ima pionirsku ulogu u dramskoj produkciji. U Dramskom programu svoju umjetnost izbrusile su Tena Štivičić, Ivan Vidić, Lada Kaštelan,i drugi.
 
„To je mjesto gdje radio prestaje biti medijem i postaje umjetnost!”, kazala je.
 
Izvor: Hina