Preskočite na glavni sadržaj

26. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

26. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi
Od 9. do 11. rujna Lepoglava će biti čipkarski centar svijeta. Naime, u tom će se periodu u Lepoglavi održavati 26. Međunarodni festival čipke na kojem će ljepotu i umijeće izrade čipaka javnosti predstaviti čipkarice iz osam europskih zemalja (Slovačke, Slovenije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Malte i Belgije) i devet hrvatskih čipkarskih centara.
vrijeme: 09.09.2022. - 11.09.2022.
mjesto: Lepoglava
url: https://festival-cipke.com/

'Brojne čipke iz inozemstva i Hrvatske, koje će se i ove godine, na jednom mjestu, moći vidjeti u Lepoglavi, bogatstvo su ovog festivala', istaknula je direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak najavljujući, na konferenciji za medije, 26. izdanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi i njegov program.
 
Tema ovogodišnjeg festivala je "Čipka i umjetnost", a zemlja partner Slovačka Republika iz koje dolazi čak 11 izlagača.
 
'U okviru festivalske teme bit će predstavljene čipke koje će se transformirati u različite oblike. Neće biti predstavljene samo tradicionalne čipke nego i čipke koje su poprimile moderan oblik. Prezentirane će biti kroz različite instalacije, ali će srž ostati tradicijska', otkrila je Dubovečak najavivši uz izložbe i brojne druge festivalske programske sadržaje. I ove će godine tako biti održane brojne radionice na kojima će biti predstavljena izrada lepoglavske čipke, licitara, predmeta od krep papira i rogoza te vezenje. Održano će biti i zanimljivo predavanje "Čipka i staklo", a u suradnji s Hrvatskim origami društvom predstavljeni će biti origamiji koji podsjećaju na čipku.
 
Predstavljanje zemlje partnera pratit će tradicijska gastronomska ponuda, kako zemlje partnera tako i domaćina festivala te nastup Folklornog društva "Mladost" iz Banske Bistrice. Posjetitelji će moći razgledati i izložbu "This is Slovakia" koja će biti postavljena u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike. I ove će se godine u okviru festivala održati Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata kao i filatelistička izložba.
 
Posebno bogat bit će glazbeni program festivala. Najavio ga je njegov voditelj Vjeran Ježek.
 
-'Glazbeni dio programa ponudit će od klasike, jazza do crossover glazbe. Nastupit će klasični ansambli i jazz orkestri, a posebno treba istaknuti nastup Zagrebačkog gudačkog kvarteta, najstarijeg i najnagrađivanijeg hrvatskog ansambla koji je, primjerice, nastupao i na pozornici Carnegie Halla i dvorani Berlinske filharmonije. Također, ističem i nastup čelistice Ane Rucner koja će svojim osebujnim performansom i aranžmanima pokazati zašto je toliko posebna i popularna u Hrvatskoj i svijetu', najavio je Ježek ističući važnost kulture općenito, a koja će u Lepoglavi za vrijeme trajanja 26. Međunarodnog festivala čipke biti itekako zastupljena. Istaknuo je tom prigodom pomoć Jochena Gnauerta iz njemačke kulturne agencije Kulturgipfel koji je dao nove impulse i ideje koje su omogućile da se festival organizira na način kako to rade zemlje zapadne Europe.
 
Uz Zagrebački gudački kvartet i čelisticu Anu Rucner, u glazbenom programu festivala nastupit će i Big band Čakovec, a godišnji će koncert održati Limena glazba Lepoglave. 26. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave. (Lepoglava.hr)