Preskočite na glavni sadržaj

26. Marulićevi dani - Festival hrvatske drame

26. Marulićevi dani - Festival hrvatske drame
Dvadeset i šesto izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održat će se u Splitu od 21. do 28. travnja 2016. u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 
vrijeme: 21.04.2016. - 28.04.2016.


 
Festival će otvoriti zamjenica ministra kulture dr. sc. Ana Lederer koja će u sklopu svečanog otvorenja nagrađenima uručiti nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2015. godinu. Potom će, kao prva predstava u službenom festivalskom programu biti izvedena drama Kašeta brokava Elvisa Bošnjaka u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK Split.

Kašeta brokava (Mali Lear iz Veloga Varoša) novi je tekst Elvisa Bošnjaka, jednog od najznačajnijih hrvatskih dramskih pisaca i scenarista posljednjih petnaestak godina. Bošnjak na svoj suptilan, snažan i dirljiv način piše svojevrsnu repliku na Shakespeareova Kralja Leara, pričajući nam priču o jednoj splitskoj, velovarškoj obitelji, o jednoj kamenoj kući na tri poda, o jednoj smokvi i o jednom veselom rođendanu najstarijeg člana obitelji - oca, koji se baš tada odluči podijeliti nasljednicima svoju mižeriju. Redateljica Nenni Delmestre i glumačka ekipa na čelu s Trpimirom Jurkićem u ulozi Rodoljuba napravila je predstavu koja je od premijere krajem studenog prošle godine izvedena 17 puta, svaki put pred dupke punim gledalištem, te ju je tako do sada vidjelo više 8500 gledatelja.

Nagrade za dramsko djelo Marin Držić Ministarstva kulture za 2015. godine dobili su: Dino Pešut prvu nagradu za dramu Veliki hotel Bezdan, drugonagrađeni je Davor Špišić za Na gumama su, dok treću nagradu dijele Sanja Porobija za Zašto da išta mijenjam i Una Vizek za Nema života na Marsu. Ove je godine na natječaj stiglo 50 tematski raznovrsnih dramskih tekstova, a po ocjeni Stručnog povjerenstva koje je odlučivalo o nagradama „prosječna razina kvalitete tekstova bila je viša nego prethodnih godina te je desetak tekstova bilo u najužem krugu potencijalnih dobitnika nagrade Marin Držić“.

Na ovogodišnjim Marulićevin danima deset predstava, u izboru kazališnog kritičara Igora Ružića, bit će u konkurenciji za festivalske nagrade Marul koje se dodjeljuju u šest kategorija, žiri čitatelja lista Slobodna Dalmacija, glavnog medijskog pokrovitelja Festivala, nagradit će najbolje glumačko ostvarenje, a Nagradu publike za najbolju predstavu dobit će predstava s najvećom prosječnom ocjenom gledatelja. Predstave dolaze iz kazališta iz Hrvatske, jednog bosanskohercegovačkog kazališta, dok su dvije koprodukcije hrvatskih s inozemnim kazališnim kućama. Osim već navedene Kašete brokava u izvedbi HNK Split bit će prikazane predstave: autorski projekt Olivera Frljića Kompleks Ristić u zajedničkoj produkciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, SMG Ljubljana, Bitef teatra Beograd i MOT Skoplje; Ante Kovačić/Dario Harjaček U registraturi Dramskog kazališta Gavella, Zagreb u režiji Darija Harjačeka; Teatro VeRRdi iz Zadra prikazat će monodramu Juraja Arasa prema romanu Proljeća Ivana Galeba Vladana Desnice Desnica: Igre proljeća i smrti; predstavu (Pret)posljednja panda ili statika redatelja Saše Božića izvest će Zagrebačko kazalište mladih; Kabaret tamne zvijezde autora i redatelja Zlatka Burića izvest će Teatar &TD, Zagreb; Bife Titanik prema istoimenoj pripovijetci Bife Titanik Ive Andrića, etičkom traktatu Strah i drhtanje Sørena Kierkegaarda i monologu Grofice iz romana Ljubavnik u Bolzanu Sándora Máraija dolazi u produkciji Eurokaza Zagreb, a u režiji Branka Brezovca; predstavaMatije Ferlina Mi smo kraljevi a ne ljudi koprodukcija je Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Kunstenfestivaldesarts, Bruxelles; predstava Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE  Martina Petković Liker  izvodi Umjetnička organizacija Četveroruka i Plesni centar Puls, Zagreb; Bosansko narodno pozorište Zenica dolazi s predstavom Tanje Miletić-Oručević Sveto S. Tanje Miletić-Oručević. Posljednjeg će festivalskog dana van konkurencije nastupiti češko kazalište Činoherní klub iz Praga s Ledom Miroslava Krleže.

Osim navedenih predstava u popratnom festivalskom programu studenti glumačkih akademija iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba javno će čitati drame nagrađene na natječaju Marin Držić i održati svoje prezentacijske predstave, na Šolti će se održati 18. smotra čakavske poezije Ča, more, judi.

Osim na pozornici splitskog HNK predstave i ostali festivalski programi odigravat će se na komornoj Sceni 55 i foyeru splitskog teatra, Amfiteatru Doma mladih, bivšoj ambulanti Brodogradilišta Split, te u Nečujmu na Šolti.

O festivalskim nagradama Marul odlučivat će Ocjenjivački sud u sastavu: Viktoria Franić Tomić, teatrologinja; Belmondo Miliša, glumac i prevoditelj; Mislav Brumec, dramski pisac; Davor Mojaš, novinar i redatelj, te Katja Pegan, redateljica.
 
Raspored 26. Marulićevih dana

facebook/HNK Split

(D.H.F., 20.04.2016)