Preskočite na glavni sadržaj

25. Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma

Objavljen je kompletni program Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma, koji ove godine obilježava 25. godišnjicu postojanja. Festival će se održati od 16. do 21. rujna u hibridnom obliku, a otvara se 15. rujna u kinu Karaman, filmom splitskog autora Bruna Pavića 'Nulti krajolik'.
vrijeme: 15.09.2021. - 21.09.2021.
url: https://splitfilmfestival.com/

Filmovi u programu dostupni su online na adresi ondemand.splitfilmfestival.hr tako zaljubljenicima u film i filmskim profesionalcima, bez obzira gdje se nalazili, nudi mogućnost praćenja izuzetnih filmova, pomno odabranih iz svjetske produkcije.
 
Dio programa je besplatan.
 
Okosnicu festivala i ove godine čini međunarodna konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova, filmova, nikad prikazanih u Hrvatskoj. U konkurenciji dugog filma osam je vrhunskih filmova iz Tunisa, Gruzije, Nizozemske, Tajlanda (dva naslova), Indije, Kosova i Španjolske.
 
U međunarodnoj konkurenciji kratkog filma ukupno je 33 filma iz raznih zemalja, među njima su i dva hrvatska kratka filma.
 
U popratnom programu (Forum, Focus, Frame Extended) 14 je dugometražnih filmova, koji se izdvajaju raznolikošću tretiranih tema, koje opsjedaju globalni svijet.
 
Svi filmovi u programu su hrvatske, a neke europske i svjetske, premijere.
 
Hrvatski film nije zaboravljen, uz već spomenuti dugometražni film na otvaranju, u programu hrvatskog filma još je 8 kratkih filmova hrvatskih autora. Svi hrvatski filmovi konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac.
 
Splitski filmski festival već 26. godinu promovira radove nastale u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije. Ove godine u Posebnom programu prisjećamo se ‘alternativaca’ koji su zadužili festival, Ivana Martinca, Tomislava Gotovca i Ladislava Galete, koji su nas prerano napustili.
 
Osim po izborima recentne svjetske i domaće produkcije publika festival pamti i po nizu retrospektiva, radionica, predavanja i prezentacija vodećih stručnjaka. Ove godine, uz tri interaktivne AR instalacije, uprililičit će se video konferencija na temu ‘Budućnost pokretnih slika’, streaming program itd.