Preskočite na glavni sadržaj

2. Glazbeno književni susret 'ŠtoKajČa'

U Narodnoj knjižnici Kali će se u srijedu, 26. srpnja, s početkom u 20,30 sati, održati 2. Glazbeno književni susret 'ŠtoKajČa'. Na ovom književnom susretu okupit će se pjesnici i predstaviti svoj bogati stvaralački opus jezičnu raznolikost hrvatskog narječja štokavice, kajkavice i čakavice kroz poeziju, kratke priče, prozu i roman.
vrijeme: 26.07.2023. -
mjesto: Kali
url: http://knjiznice.nsk.hr/kali/

Sudionici programa:
 
Iva Pejković novinarka i glavna urednica portala eZadar. Za Večernji list pisala je blog posvećen književnosti. Pokrenula je prvi klub čitatelja za mlade u Zadru pod nazivom Dioptrija. Objavljeni su joj roman Mačka u čizmama i zbirka “proezije” Vošta do Tokija. Zastupljena je u više regionalnih zbornika i web-mjesta koja objavljuju prozu i poeziju. Predsjednica je udruge ZaPis i moderatorica kulturno-umjetničkih događanja. Fotografijom dokumentira zadarski kvart Voštarnicu kao svojevrsni nastavak zbirke Vošta do Tokija. 
 
Dragica Reinholz, rođena u Vukancima, općina Mače, gdje je i odrastala. Školovanje i dio radnog vijeka u zdravstvu provela je u Zagrebu. Najveći dio rada i života provodi u Zlataru, gdje i sada živi s obitelji. Piše poeziju i kratke priče na standardu i kajkavskom dijalektu koje je objavila u zajedničkim zbornicima, među kojima je: „Na početku novog kruga“, i na zajedničkoj izložbi u HDLU-u u Meštrovićevom paviljonu. Izdala je samostalnu zbirku poezije „Držim se za zrak“.Na raznim književnim natječajima pjesme i priče tiskane su joj i nagrađivane u zajedničkim zbornicima Utoplimo krčku zimu, Hod se nastavlja, V praznoče živim, kaj-Kustošija, Stara lipa, i objavljene u mnogim drugim zajedničkim zbornicima Došel bum v Bistricu, Draga domača rieč, Pod murvu na krče, Senje i meteori, Susret riječi, 41.Kaj mirisi lipe, Kajkavski naš svagdašnji i drugi. Pjesme su joj objavili književni portali čovjek-časopis, strane.ba, astronaut. ba i drugi. Članica je društva Kajkaviana u Donjoj Stubici i aktivno sudjeluje u njihovoj kajkavskoj radionici. Članica je i Krapinsko-Zagorskog Organska DHK.
 
Ines Kolega nastavnica u PŠ Kali u kojoj radi i djeluje 25 godina. Zaljubljenik u more i otočnu besidu. Nastojala je promicati kulturno društveni život u svim mjestima gdje je radila kao nastavnik, na Dugom otok u OŠ Petar Lorini , u Salima, u Žmanu, Kukljici, Lukoran. Dugi niz godina vodi dramsko - recitatorsku skupinu u školi potiče djecu na ljubav prema rodu i jeziku i narodnim običajima u sredini u kojoj žive kako bi stekla prve korake u prenošenju kulture svog kraja,da se ne zaboravi. Surađivala je sa raznim ljudima, skupinama folklora te rado organizirala priredbe za prigodne dane Dani kruha, Božić, Nova Godina, Uskrs, Dan državnosti i dr. U Kalima je bila aktivna u crkvenom zboru sv. Lovre s kojim i danas surađuje prema potrebi. Članica je FS Kualjske posestrine i pobratini s kojima je nastupala diljem lijepe naše na smotrama folklora. Sudjelovala je kao gost na Vox Tv, radio emisiji na Novom radiju, raspjevane Bibinje i svim večerima čakavske poezije u Kalima promičući čakavsku poeziju i narodne običaje. Sudjelovala je i u izvedbi "Kualjske muke" koja je snimljena na CD-u te na brojnim predstavljanjima knjiga naših domaćih pjesnika.
 
Željko Sutlović iz Ždrelca koji se pisanjem počeo baviti još u srednjoj školi i nastavio sve do danas. Čakavski okvir otkrio je kasnih 80-tih godina i prihvatio kao svoj izričaj. Pomalo škrto čuva svoja djela , te jedino u pjesničkim susretima otvara svoja brojna djela. Nije veliki ljubitelj veznika u formulaciji stiha već koristeći nabrajane pridjeve, glagole i imenice ostavlja slušateljima  njihovu osobnu varijaciju shvaćanja teme. Bio je član KUD-u "Sv. Luka " iz Ždrelca. Uz što je pjesnik skladatelj je i tekstopisac dalmatinskih skladbi.
 
Glazbeni gost večeri je Milo Škara iz Ždrelca, poznati zabavljač i kantautor.
 
Organizator susreta “ŠtoKajČa” je udruga “Stihovi i Note”, a pokrovitelji programa TZ Općina Kali i Narodna knjižnica, uz brojne sponzore.
 
Izvor: Vesna Benić