Preskočite na glavni sadržaj

190. obljetnica Arheološkog muzeja Zadar

Arheološki muzej Zadar povodom obilježavanja 190. obljetnice, u utorak, 29. studenog 2022. u 12 sati predstavit će novi originalni suvenir koji je nastao u suradnji s poznatim hrvatskim brendom luksuznog zlatnog i srebrnog nakita tvrtkom ZAKS d.o.o.
vrijeme: 29.11.2022. -
mjesto: Zadar
url: https://www.facebook.com/amzd.hr

U programu „Zlatni sjaj naušnica iz Nina i Visočana“ sudjelovat će djelatnice Arheološkoga muzeja Zadar i autorice idejnog koncepta Marina Brkić, voditeljica odnosa s javnošću i Donata Smokrović, voditeljica marketinga te zlatar Matej Glasnović iz tvrtke ZAKS d.o.o. Kroz izbor najvrjednijih primjeraka naušnica koje Arheološki muzej Zadar čuva u svom fundusu, a s naglaskom na naušnice iz Nina i Visočana, u prezentaciji dr. sc. Radomira Jurića upoznat ćemo se s njihovom vrijednošću, ali i spoznajama koje donose o vremenu u kojem su nastale.
 
Program obilježavanja nastavlja se u srijedu, 30. studenoga 2022. u 13 sati predstavljanjem publikacije „Bibliografija časopisa Diadora 1(1959) – 35(2021)“, autorica Elvire Katić i Marine Marune, koje će uz mr. sc. Veru Vitori sudjelovati u predstavljanju. Glasilo Arheološkoga muzeja Zadar, Diadora, tako je prvi put dobilo na jednom mjestu pregled svih radova objavljenih u 35 svezaka te njihove bibliografske podatke. Stručnost koja je uložena u ovu publikaciju će, kao nezaobilazna polazna točka, zasigurno u budućnosti pomoći svima koji se bave istraživanjem prošlosti Zadra ali i šireg područja. U programu predstavljanja pridružit će se nam se učenici Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zadra, Lucija Iglić na gitari i Vice Ražov na saksofonu.
 
Isti dan u 19 sati na rasporedu je otvorenje retrospektivne izložbe „Deset od sto devedeset“. Riječ je o izložbi u čijoj su realizaciji sudjelovali svi djelatnici Muzeja, a koja donosi izbor programa ostvarenih u muzejskim djelatnostima AMZd unutar posljednjeg desetogodišnjeg razdoblja 2012. – 2021.
 
Na ovaj dan posjetiteljima je omogućen slobodan ulaz u Muzej od 9 do 19 sati. Uz stalni postav moguće je razgledati privremenu izložbu „Kud plovi ovaj brod?“. Slobodan ulaz omogućen je i posjetiteljima Muzeja ninskih starina AMZd u Ninu od 9 do 14 sati, a tijekom tog vremena moguće je razgledati stalni postav i izložbu „Religije kamenog doba“. Toga dana muzejske publikacije bit će dostupne po 50 % sniženim cijenama.