Preskočite na glavni sadržaj

Opširnije

PHOTORI 2021., Riječki festival fotografije

Ove godine već smo održali izložbu Maje Strgar Kurečić, Floating Garden u Galerija Principij od 14. do 25. 9. 2021.
Zatim smo  2. 10. otvorili dvije izložbe i to u Galerija Principij  Kreativna fotografija Fotografije  članova Foto kino kluba Čačak i u Galeriji Garbas Nevidljivi ljudi Vojislava Voje Pešterca. Ova izložba je autorova fotografska interpretacija  propale tvornice Papira u Čačku. Obje izložbe mogu se razgledati do 9. listopada.
 
U subota, 9. 10. 2021. organiziramo FOTOPROMENADU, jednodnevnu izložbu na otvorenom na najatraktivnijoj lokaciji na prostoru Arheološkog parka. Sudjelovati mogu svi – nema ograničenja. Autori trebaju prirediti radove za izlaganje: fotografije mogu biti uokvirene na klasičan način ili na kapafiksu, a ako su printane na platnu, dovoljno je da su na podokviru na koji se inače platno razapinje.  Ne mogu se izlagati fotografije koje su samo isprintane – papirnate fotografije.
Izložba je  natjecateljskog karaktera i prijavljeni radovi ulaze u konkurenciju za isticanje najboljih. Organizator dodjeljuje printano priznanje najboljem autoru i dvije pohvale
 
FOTO EX TEMPORE
Na Foto ex temporeu mogu sudjelovati svi  – nema ograničenja. Autori se moraju prijaviti putem prijavnice za sudjelovanje  i mogu početi fotografirati  tek nakon registracije u subotu, 9. listopada na prijemnom pultu na Arheološkom parku. Registrirat će se moći već od 9 sati.  Tema snimanja je  Rijeka i Riječani.  Svaki sudionik može prijaviti šest /6/ fotografija. Sudionici Foto ex temporea trebaju predati fotografiju organizatoru najkasnije do 14 sati. Fotografije se predaju organizatoru u digitalnom obliku i datoteke trebaju biti potpisane rednim brojem imenom i prezimenom te nazivom fotografije, evo ovako:  1_Marko Marković_Brodovi u luci. Prostor snimanja je cijeli grad , ovisi o autoru  što će odabrati kao ambijent za snimanje.  Autori imaju potpunu slobodu da snimljenu fotografiju obrađuju u programima za obradu fotografija do mjere koja ne narušava osnovnu ideju snimljene scene. Dakle, autori mogu sa sobom ponijeti i prijenosno računalo. Organizator će prirediti projekciju najboljih fotografija odabranih od selektora, a jedan autor biti će istaknut kao najbolji. Projekcija i proglašenje pobjednika Foto ex temporea biti će u 18 sati u Galeriji Principij.
 
FOTOBUVLJAK
Održava se isto u subotu, 9. Listopada u Galeriji Principij s ciljem da obogatimo našu Muzejsku zbirku. Građani su nam do sada donirali dosta fotografske opreme i pribora i od toga smo zasnovali jezgru naše muzejske zbirke. Zbirci  smo pridružili i biblioteku fotografske literature i časopisa, opet zahvaljujući našim sugrađanima.
Zato i ove godine pozivamo sve Riječane da višak fotografske opreme i literature daruju Fotoklubu Rijeka kako bismo još više  obogatili našu zbirku. Svi darovani predmeti upisuju se u  našu Knjigu donacija, obrađuju i izlažu.
 
RJEČINA PHOTO TOUR
Nedjelja, 10. listopada 2021.
Fotoklub Rijeka organizira fotoizlet vodotokom Rječine na kojem mogu sudjelovati svi fotografski autor neovisno jesu li ili nisu članovi  našega Kluba.
Rječina je jedna od najvažnijih prirodnih osobitosti našega grada,  a sam je kanjon proglašen 1985. godine zaštićenim objektom prirode. Označena šetnica dio je projekta „Rijeka – zdravi grad“ i proteže se u cijelosti od ušća do samog izvora Rječine.
Na izlet idemo osobnim autima solidarno vozeći one izletnike koji nemaju vlastiti prijevoz.
 
TREĆI ELEMENT
Međunarodna selektirana izložba na temu vode
Galerija Principij
12. – 18. listopada
Otvorenje izložbe je 12. listopada u 19 sati
 
KRAJOLIK MOGA KRAJA
Galerija Garbas
13. – 20. listopada
Otvorenje izložbe je 13. listopada u 19 sati
 
ARHEOLOSKI  LOKALITET  CICKINI  KOD  MALINSKE
Predavanje o ovom sjajno arheološkom lokalitetu održat će g. Ranka Starca, arheolog
Galerija Garbas, ponedjeljak, 18. 10. u 19 sati
 
IZLET NA KRK
Nedjelja, 24. 10., detalji uskoro na mrežnim stranicama organizatora
U POTRAZI ZA DJELIMA IVANA RENDIĆA
26. 10. – 2. 11. , panoi na Korzu
Projekt Ingrid Jerković
Ivan Rendić (1849-1932.) Bio prvi hrvatski moderni kipar djelujući od kraja 19. st. do kraja prve trećine 20. st. Potekao je iz kamenorezačke težačke obitelji koja je iz Imotskog prešla u Supetar na Brač gdje je Rendić stekao prve kontakte s obradom kamena. Pokazavši zarana talent i sklonost umjetnosti, školovanju Trstu, uspio je pomoću mecena završiti studij na Akademiji u Veneciji  te kasnije u Firenci. Želeći živjeti u domovini proveo je nekoliko godina u Zagrebu ostvarivši ugled i podršku u društvu do potresa 1880. godine, ali zbog premalo narudžbi nije mogao preživjeti s obitelji te se vratio u Italiju.
 
Preuzeti prijavnice za sudjelovanje i pročitati više o programu može se na ovom linku:  http://photori.org/photori/photori-2021/