Preskočite na glavni sadržaj

16. Vukovar film festival

16. Vukovar film festival
Ovogodišnje, 16. izdanje Vukovar film festivala održava se od 29. lipnja do 3. srpnja. Festival otvara hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film), 'Vizija leptira' ukrajinskog redatelja Maksima Nakonečnog. 
vrijeme: 29.06.2022. - 03.07.2022.
mjesto: Vukovar
url: https://www.vukovarfilmfestival.com/vff16/

Publika će film Vizija leptira, koji je svjetsku premijeru imao u sekciji Izvjestan pogled ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, imati priliku gledati odmah u srijedu, 29. lipnja na svečanom otvorenju festivala na kojem će prisustvovati i članovi filmske ekipe.

To je film koji se ujedno nalazi i u službenoj konkurenciji dugometražnog igranog filma gdje mu društvo prave hvaljeni mađarski film Neprilagođen, proglašen najboljim filmom u svojoj zemlji za 2021. godinu, također prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Karlovym Varyma i u međunarodnoj konkurenciji festivala u Sofiji te češka biografska drama Zatopek redatelja Davida Ondriceka, istinita priča o najslavnijem češkom sportašu 20. stoljeća.

Uz redateljicu Hajni Kis koja je režirala Neprilagođenog, još dva filma iz konkurencije dugometražnog filma režirale su žene: jedan je njemački triler Krivotvoritelj redateljice Maggie Peren prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu u sekciji Special Gala, a drugi je hrvatski film Baci se na pod u kojem se Nina Violić pojavljuje u trostrukoj ulozi – kao scenaristica, redateljica i glavna glumica. Riječ je o vrlo intrigantnoj priči u kojoj kroz perspektive supruge, supruga i njihovog šestogodišnjeg djeteta saznajemo njihove vlastite istine o identičnom događaju. Baci se na pod ujedno će svečano i zatvoriti festival u nedjelju, 3. srpnja uz gostovanje ekipe iz filma na čelu s Ninom Violić. Film nastaje u produkciji Spiritus movensa (Vanja Sremac, Zdenka Gold) te u koprodukciji s Terminalom 3, MP filmskom produkcijom (Igor A. Nola), Zagreb filmom (Vinko Brešan), Propeler Filmom (Boris T. Matić i Lana Matić) te Antitalentom (Danijel Pek). 

Srpski film Heroji radničke klase redatelja Miloša Pušića prikazan na ovogodišnjem Berlinu u sekciji Panorama te bugarska komedija Istina o grupi Zhiguli redatelja Victora Bojinova koja je osvojila i posebnu nagradu žirija na festivalu igranog filma u Bugarskoj zatvaraju ovogodišnju konkurenciju dugometražnog filma.

Kratki igrani filmovi oduvijek privlače posebnu pozornost kako žirija, tako i publike, a ove godine u konkurenciji prikazuje se čak devet vrhunskih ostvarenja, od kojih su dva iz Hrvatske - Kazneni udarac Roka Bičeka te Žeđ Zvonimira Rumboldta. 

Konkurencija dokumentarnih filmova ove godine broji osam naslova. Među njima je i film Tri minute redateljice Slavice Šnur i redatelja Ivana Maloče, koji prati život filmske ekipe tijekom snimanja, te manjinska koprodukcija Auti kojima smo odjurili u kapitalizam Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova (hrvatska koproducentica je Dana Budisavljević, Hulahop). 

Tročlani žiri koji će ove godine odlučivati o pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma čine hrvatski glumac Marko Cindrić, bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te renomirani hrvatski novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

Popratni program filmskog festivala u Vukovaru odvija se na perivoju dvorca Eltz, gdje se već standardno prikazuju najveći hitovi sa svjetskih festivala ili općenito potencijalni blockbusteri koji tek trebaju doživjeti svoje kinoprikazivanje u Hrvatskoj. Tako će ove godine vukovarska publika prva u regiji imati priliku pogledati nadolazeći kino hit Ja sam Zlatan, švedsku biografsku priču o vjerojatno jednom od najslavnijih nogometaša 21. stoljeća – Zlatanu Ibrahimoviću.

Vukovarske posjetitelje očekuje i najnoviji film južnokorejskog redatelja Parka Chana Wooka Dvostruka prijevara koji je ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu. Pored ova dva naslova u kategoriji „Festivalski hitovi“ prikazat će se i bolivijska uspješnica Utama: Zaboravljena zemlja redatelja Alejandra Loayze Grisija koja je ove godine osvojila veliku nagradu žirija na filmskom festivalu u Sundanceu, a tu su i još dva filma – Dan zastave redatelja i glavnog glumca Seana Penna, prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu te As u rukavu velikog scenarista iredatelja Paula Schradera (Taksist) prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Veneciji.

Novost ovogodišnjeg programa je i kategorija "Žene mogu sve" u kojem se prikazuju filmovi Nazovi Jane Phyllis Nagy, Kako pobijediti muškarce Susan DeRose, Magija ljubavi te Aline – glas ljubavi. 

Već tradicionalno u popratnom programu festivala posjetitelje očekuju i kategorije "Europo, otvori se", "Francuski fokus" i "Europskih velikih pet" u sklopu se kojih, između ostalih, prikazuju najnoviji filmovi redatelja Nannija Morettija, Nadava Lapida i Louisa Garrela, a u retrospektivi se gledaju najbolja ostvarenja filmaša Wonga Kar Waija i Jima Jarmuscha u kinu Borovo.

Osim bogatog filmskog programa, na ovogodišnjem festivalu održat će se i tri filmske radionice – radionicu jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta, scenarističku radionicu dramaturginje i scenaristice Sanje Kovačević te radionicu „Od ideje do realizacije“ redatelja Ivana Salaja. Nacionalne manjine Mađara, Rusina, Ukrajinaca, Srba, Austrijanaca i Nijemaca kao i prethodnih godina predstavit će svoje tradicionalne kuhinje, a standardno vukovarsko zagrijavanje kreće dan prije početka samog festivala uz filmove Paralelne majke Pedra Almodovara te komediju Veliki gazda redatelja Fernanda Leona de Aranoe s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi.

Kompletan program pronađite na službenoj stranici festivala.  

Izvor: HAVC