Preskočite na glavni sadržaj

16. Liburnia Jazz Festival

16. Liburnia Jazz Festival
Šesnaesti po redu Liburnia Jazz Festival održat će se u Opatiji i Lovranu od 1. do 3. srpnja 2016. Festival na Ljetnoj pozornici u petak, 1. srpnja, otvara criss – CROss # Jazz Ex Tempore Project u jedinstvenoj i, u Hrvatskoj gotovo nepoznatoj formi, Silent Concert-a.
vrijeme: 01.07.2016. - 03.07.2016.
Silent Concert je jedinstven način slušanja glazbe pri kojem publika putem bežičnih slušalica prisustvuje live izvedbi glazbenika i doživljava glazbu na potpuno nov način, a pritom ima i savršen zvuk na razini studijske snimke. Osim toga, na ovom koncertu neće biti odvojene pozornice, odnosno neće postojati nikakva barijera između glazbenika i publike, već će glazbenici svirati unutar gledališta, među publikom. Uz savršen studijski zvuk, personaliziranu jačinu zvuka i smještaj „rame uz rame“ s glazbenicima, na Silent Concertu svaki od slušatelja dobija uistinu ekskluzivan doživljaj glazbe koji će dugo pamtiti.

Za vrhunsku glazbu pobrinut će se „hrvatska reprezentacija vodećih glazbenika“, kako ih je nazvala glazbena kritika, a to su učesnici prošlogodišnjeg Jazz Ex Tempore projekta okupljeni iz svih krajeva Hrvatske: Marko Ramljak (Dalmacija), Filip Novosel (Slavonija), Maasej Kovačević (Međimurje), te Elvis Stanić, Tonči Grabušić i Damjan Grbac (Istra i Kvarner). Ove su se godine vratili u Opatiji, na „mjesto zločina“ i snimili album koji će ovom prilikom biti premijerno predstavljen, a snimat će ga i CMC televizija.

Kako bi se publici osiguralo uistinu intimno glazbeno iskustvo, broj ulaznica će biti ograničen na maksimalno 200 slušatelja.

Nakon jazz doručka na terasi hotela Ambasador s Triom minus one, u subotu, 02.07., Ljetnu pozornicu će osvojiti Marius Neset, skandinavski glazbenik kojeg stavljaju u red najznačajnijih novih jazz otkrića svijeta i prozivaju ga skandinavskom supernovom, mladom zvijezdom čiju eksploziju imamo priliku upravo promatrati.

Marius Neset kombinira Breckerovu snagu i tonsku delikatnost Jana Garbareka, ali ima i viziju kojom vode slušatelja na putovanje na kojem mu nude povezivanje s najrazličitijim utjecajima, izvanrednom energijom, kreativnošću i povrh svega vrlo originalnim zvukom. Kako kaže jedan engleski kritičar, imaju sposobnost „iščupati dušu“ slušatelju, otvoriti raspravu o jazzu i ne daju se svrtstati u „jazz geto“.

Njihova glazba daje publici mogućnost da uistinu uroni u fenomen skandinavskog jazza i uživa u europskoj suvremenoj glazbi 21. stoljeća.

U nedjelju, 03.07. na terasi hotela Kvarner jazz budnicu sviraju Bojan Aleksovski & David Baumgarten Sinatra Project, a navečer Oridano Gipsy Jazz Band diže na noge u lovranski Stari grad.

16. Liburnia Jazz Festival završava na terasi hotela Kvarner uz udružene individualce slovenskog orkestra Towel of Shower. Band sastavljen od najpoznatijih imena slovenske jazz i pop scene i članova Big Banda RTV Slovenije garantira power funk iskustvo uz poruku: „You got to Funkifize!“

Program

www.facebook.com/pages/Liburnia-Jazz/