Preskočite na glavni sadržaj

16. Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić'

16. Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić'
U ponedjeljak, 3. travnja, počinje šesnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić', u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split. Za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu prijavljeno je ukupno 20 predstava od kojih je selektorica Ana Tonković Dolenčić, dramaturginja, odabrala osam za natjecateljski dio programa.
vrijeme: 03.04.2023. - 06.03.2023.
mjesto: Split
url: http://gkl-split.hr/

Uz predstavu GKL-a Split, domaćina Festivala, bit će izvedeno još sedam naslova iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Čakovca, a nakon trinaest godina na splitsku scenu ponovno dolaze i gosti iz Srbije – Dječje pozorište Subotica. Tijekom četiri festivalska dana predstave će igrati na pozornicama Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta  mladih.
 
Splitska publika svih uzrasta moći će gledati osam odabranih naslova:
DISLIKE, autorice Petre Cicvarić, u režiji Peđe Gvozdića, u produkciji Gradskog kazališta ''Zorin dom'' iz Karlovca;
BIJELI KLAUN, autora Damira Miloša, u režiji Maje Kovač, u produkciji Kazališne družine Novi Život iz Zagreba;
DUGA, autora Dinka Šimunovića, u režiji Ane Kreitmeyer, u produkciji Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba;
DRVLJACI, autora Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca;
MRLJEK I PRLJEK, autora i redatelja Davida Petrovića, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka;
ALO, TO SAM JA, autorice Ivane Vuković, u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split;
DIVLJI KONJ, autora Božidara Prosenjaka, u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku;
NE IDI DALEKO, prema tekstu i režiji Tamare Kučinović, i produkciji Dječjeg kazališta Subotica iz Srbije.
 
Prvog festivalskog dana u jutarnjem terminu u 10:30 sati bit će izvedena predstava Dječjeg kazališta u Subotici ,,Ne idi daleko'', autorice i redateljice Tamare Kučinović, a u programu svečanog otvorenja u večernjim satima predstava Gradskog kazališta lutaka Split „Alo, to sam ja“, autorice Ivane Vuković i redatelja Ivana Plazibata.
 
U sklopu svečanog otvorenja u ponedjeljak, 3. travnja, bit će dodijeljene i nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Žiri Natječaja u sastavu Bruna Bebić, predsjednica, Jasmina Parić i Jasen Boko, najboljim je proglasio tekst ''PUT U MAŠTALUZIJU'' autorice Marijane Nole kojoj je pripala prva nagrada. Drugu nagradu dijele autorice Maja Katić i Dunja Fajdić za tekst ''NAOČAPKE'', dok je treću nagradu osvojila Hana Veček za tekst ''TIK-TOK-BUM!''.
 
Osim izvedbi odabranih predstava, bit će održani i prateći festivalski programi.  Nagrađene tekstove čitat će studenti glume Umjetničke akademije u Splitu, u Glazbenom salonu Jakova Gotovca u Hrvatskom domu, dok će u nekoliko osnovnih škola biti održan program slušaonica radio-igre za djecu u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija, pod vođenjem urednice Nives Madunić-Barišić koja će s djecom obrađivati slušane radio-igre nastale prema odabranim nagrađenim tekstovima prijašnjih Natječaja Mali Marulić.
 
Posljednjeg dana bit će dodijeljene nagrade najboljim predstavama i umjetničkim ostvarenjima o kojima će odlučiti stručni žiri festivala u sastavu: Ivo Perkušić, glumac i kazališni producent, Magdalena Mrčela, spisateljica, novinarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti te Anastasija Jankovska, glumica i redateljica. Svoju nagradu najboljoj predstavi dodijelit će i dječji žiri koji čini pet učenika splitskih osnovnih škola.
 
Detaljan program Festivala Mali Marulić dostupan je na stranicama GKL-a www.gkl-split.hr, a ulaznice je moguće kupiti uz prethodnu rezervaciju telefonom 021 395-968 ili mailom prodaja@gkl-split.hr.