Preskočite na glavni sadržaj

15. Gumbekovi dani

15. Gumbekovi dani
Šaljivi kabaret koji tematizira hrvatsku filmsku industriju 'Mala zemlja za veliko platno' autora i redatelja Ivana-Gorana Viteza otvorit će u petak, 13. svibnja, festival 15. Gumbekovi dani, koji do 28. svibnja u Histrionskom domu donosi 15 predstava iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.
vrijeme: 13.05.2022. - 28.05.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://histrion.hr/

Praizvedbu nove produkcije Glumačke družine Histrion i festival posvećen glumcu i prijatelju Histriona Mladenu Crnobrnji Gumbeku najavio je na konferenciji za novinare u srijedu umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vitez.
 
Ove godine, do 28. svibnja, festival će predstaviti 15 predstava posvećenih kabaretu i onih koje u svojoj formi imaju kabaretske inačice, zagrebačkih i hrvatskih kazališta, te dvije gostujuće iz susjedne Bosne i Hercegovine, rekao je Vitez.
 
"Kad smo prije 15 godina započinjali ovaj festival, bilo je ljudi koji su sumnjali da će se on moći održati, tvrdeći kako je kod nas i u našem okruženju premalo kabareta. No, evo, ove godine imamo čak 15-ak raznih predstava", kazao je. Svake godine Histrioni na otvaranju imaju premijeru ili praizvedbu, a ove godine to je "Mala zemlja za veliko platno", dodao je.
 
Autor i redatelj je Ivan-Goran Vitez, koji je pojasnio kako je riječ o komadu koji se bavi temom snimanja filmova u Hrvatskoj, o čemu puno zna jer posljednjih 20 godina intenzivno radi na filmu u raznim funkcijama, a zadnje je četiri godine bio predsjednik Društva hrvatskih filmskih djelatnika te kao takav i u Vijeću HAVC-a.
 
"Tamo sam svašta vidio i iskusio i na kraju sam izašao iz njega, jer više nisam mogao podnijeti stvari koje su se tamo događale", rekao je Vitez. Od te teme odlučio je napraviti šaljivi kabaret, da bi ljude malo više informirao o svemu tome, "a malo i zabavio", kazao je autor i redatelj.
 
U predstavi igra Borna Galinović, koji utjelovljuje više lica, čitav spektar zanimanja u hrvatskoj filmskoj proizvodnji. Kreće s članom publike, pa ide preko hrvatskih kinoprikazivača, redatelja, glumaca, producenata, filmske ekipe, a na kraju utjelovljuje i sam HAVC, objašnjavajući publici kako to zapravo u Hrvatskoj funkcionira na filmu, pokušavajući ju pitom kroz skečeve i pjesme i nasmijati.
 
Galinović, koji igra ukupno devet uloga, izrazio je zadovoljstvo ovom suradnjom, te zahvalio Histrionima na prilici.
 
U sklopu 15. Gumbekovih dana u Histrionskom domu gostovat će 15 predstava u utrci za festivalske nagrade, koje će biti dodijeljene u subotu, 28. svibnja. Nakon svečane dodjele, festival će zatvoriti repriza predstave "Mala zemlja za veliko platno".
 
Izvor: Hina