Preskočite na glavni sadržaj

14. VAFI & RAFI festival u Varaždinu

14. VAFI & RAFI festival u Varaždinu
Projekcijama filmova u srijedu, 31. svibnja, je u varaždinskom kinu Gaj počeo 14. VAFI & RAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih.
vrijeme: 31.05.2023. - 03.06.2023.
mjesto: Varaždin
url: https://vafirafi.com/

Festival je otvorio predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Lovro Lukavečki koji je naglasio kako se radi o prekrasnoj tradiciji. Istaknuo je zadovoljstvo što djeca od najranije dobi mogu učiti kako kreirati animirani film, kako prepoznati kvalitetan sadržaj i na taj način podići razinu svijesti o animiranom filmu.
 
"Grad Varaždin apsolutno podržava kulturu i umjetnost pa tako i animirani film. Od samih početaka podržavamo i ovaj festival što pokazuje i našu predanost tome da animirani film u Gradu Varaždinu ima svoje mjesto", poručio je Lukavečki.
 
Osim na besplatnim projekcijama, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala. Više o tim radionicama rekao je Hrvoje Selec, direktor VAFI & RAFI festivala.
 
"Osim brojnih projekcija i filmova koji nas očekuju, imamo i radionice animiranog filma. Jednu nam vodi kolegica animatorica iz Japana, Maya Yonesho, a riječ je o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru. S druge strane za djecu je organizirana radionica koju vode voditelji Anime u suradnji s Udrugom Kerameikon, a riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova", izjavio je Selec.
 
Dubravka Kalinić Lebinec, programska voditeljica festivala, ističe kako je ove godine stiglo preko 1000 filmova, dok se na festivalu gledaju samo oni najbolji.
 
"Festival je zanimljiv upravo zbog toga što filmove odraslih ocjenjuju djeca. To odraslim animatorima bude vrlo značajna pohvala i značajan pokazatelj u kojem smjeru treba ići, dok za filmove djece presuđuje stručni žiri. Vafi & Rafi festival je napravio dobre dobne granice tako da se to vrednovanje, pogotovo dječjih radova, radi kvalitetno", objasnila je Kalinić Lebinec.
 
Dodjela nagrada najboljim ostvarenjima je u subotu, u 18 sati, u varaždinskom Centru za mlade. (Hina)