Preskočite na glavni sadržaj

13. Noć knjige u znaku apokalipse

13. Noć knjige u znaku apokalipse
Trinaesta Noć knjige, manifestacija koja promiče kulturu čitanja, ove će se godine baviti temom apokalipse, a održat će se 23. travnja, najavili su organizatori u četvrtak na konferenciji za novinare u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.
vrijeme: 23.04.2024. -
url: https://nocknjige.hr/

Noć knjige održat će se 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Zaštitno lice ovogodišnje “apokaliptične” Noći knjige je dinosaur Đuro Načitanović, kojega je ilustrirao Stipe Kalajdžić.
 
Prilikom svečanoga otvorenja predstavit će se rezultati istraživanja o čitanju knjiga, te rezultati nagradnoga natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola koji je raspisala Udruga školskih knjižničara.
 
Događanja u sklopu manifestacije, osim u školama, vrtićima, knjižnicama, knjižarama i antikvarijatima, održat će se i u javnim prostorima parkova, dvoraca, bolnicama, domovima za starije, klubovima, kulturnim ustanovama i drugim mjestima, istaknula je Ivana Radenović iz Knjižnica grada Zagreba.
 
Manifestacija uključuje i performanse čitanja priča Ivane Brlić Mažuranić na autobusnoj liniji Solin - Split, a u zagrebačkoj uspinjači učenici i profesori 5. gimnazije čitat će tekstove Antuna Gustava Matoša uz glazbenu pratnju.
 
Noć knjige, osim na otocima Krku, Rabu, Malome Lošinju, Prviću, Zlarinu i Mljetu, ove će se godine prvi put održati i na Lastovu.
 
Povodom manifestacije nastupat će, među ostalima, popularni psiholog Ali Fenwick, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Damir Karakaš, Arijana Čulina, Aleksandar Stanković i Enes Kišević.
 
Uoči manifestacije, 2. travnja, Zagrebom će voziti “tramvaj ŽET-a”, tematska tura za djecu, na kojoj će djeca dobivati knjige nakladnika Naša djeca, a odrasli mogu dobiti knjige iz otpisa KVZ-a. Iste večeri u pivovari Primarius nastupat će Skeptici u pubu te će se održati pub kviz u organizaciji Hrvatskog kvizaškog saveza.
 
Treći program HRT-a emitirat će tri specijalne emisije iz produkcije Vida TV-a na temu apokalipse, istaknuo je Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Program uključuje nastupe “filozofa apokalipse” Srećka Horvata, meteorologa Zorana Vakule te Roberta Mikca koji će govoriti o geostrateškim događajima na Zemlji.
 
Osim toga, Hrvatska radiotelevizija priprema čitav tjedan posvećen knjizi koji će uključivati dokumentarac o Antunu Šoljanu te maraton o apokalipsi, poručio je Nejašmić.
 
Organizatori manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.
 
Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.
 
Izvor: Hina