Preskočite na glavni sadržaj

10. Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu

10., jubilarni Srednjovjekovni festival održava se u Svetvinčentu od 5. do 7. kolovoza. 
vrijeme: 05.08.2022. - 07.08.2022.
mjesto: Svetvinčenat
url: https://www.facebook.com/srednjovjekovnifestival

U tri dana bogatog festivalskog programa svoja umijeća prezentirati će mnoge udruge koje dolaze iz nekoliko zemalja, kao što su Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija te domaće udruge iz Hrvatske. Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan ( petak), dan viteštva ( subota) i dan legendi ( nedjelja), a prilagođen je za sve generacije.“

Na festivalu će nastupiti 17 udruga ili društava domaćih i stranih, koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju sa ukupno 250-ak kostimiranih članova.  Udruge koje nam dolaze su: Sokolary iz grada Sv. Bavona iz Slovačke, Družba vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Vitezovi Zelingradski iz Svetog Ivana Zelina, Ordo Sancti viti, Udruga Mutila, Li Brutti, Tematski park Sanc. Michael, Ujedinjena plemena, La compagnia d'arme Malleus iz Trsta, Vitezi Belega Volka iz Celja, Halloenek Hungarica iz Mađarske, Corpo di guardia di Gradara iz Gradare - Italija, Gruppo sbandieratori del pali di Asti, Toi Ahi – danza del fuoco iz Italije, Hector agentura i Ursus  iz Slovačke, Holloenek Hungarica iz Mađarske. Domaćini su kao i svake godine članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Program započinje u petak 5. kolovoza kada s početkom u 18:00h viteški tabori otvaraju svoja vrata nakon čega slijedi sokolarski show, a odmah nakon toga i svečani mimohod kroz cijelo mjesto. Možda najuzbudljivi dio festivala za one najmlađe predviđen je upravo za petak, a riječ je o dječjoj bitki za obranu kaštela. Subota, 6. kolovoza, zamišljena je kao Dan viteštva a moći ćete vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje sve moguće artiljerije i srednjovjekovnih opsadnih sprava, glavna točka večeri je konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i spektakularni fire show.
„Posljednji dan, nedjelja 7. kolovoz, posvećen je legendama gdje kulminira program s prikazom legende o vještici Mare te sam kraj festivala kada se scenski dočara „spaljivanje“ kaštela.“
U sklopu festivala održat će se i „foto natječaj“, na kojem će se birati najbolja fotografija u tri kategorije, i to: akcijska, noćna i portretna fotografija. Radove će biti moguće prijavljivati putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr, a svaki autor će moći prijaviti najviše 3 fotografije na natječaj. Ocjenjivački sud, kojeg čine Andi Bančić, Hassan Abdelghani, Igor Zirojević, Giordano Cellich, i Danijel Bartolić odabrati će najbolje radove po kategoriji, a koji će biti nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od 500,00 kn. Sve uvjete i ostale informacije o natječaju možete pronaći putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr. – poručila je Larisa Kontošić.

U pretprodaji se ulaznice mogu kupiti do četvrtka navečer u kaštelu Morosini Grimani. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju, kao i uvijek, besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti cijena ulaznice 20 kuna.

Osim istaknutih točaka festivala, svaki dan očekuje vas srednjovjekovni sajam, prezentacija srednjovjekovne kuhinje, kaligrafija, zanatske radionice, streličarstvo, mačevanje, bogata gastro ponuda, ulični zabavljači i pravi srednjovjekovni duh koji će vas pratiti na svakom koraku.
 
Cijeli program i ostale informacije možete pronaći na facebook stranici Srednjovjekovni festival Svetvinčenat.