Preskočite na glavni sadržaj

10. obljetnica festivala '50 Poems for Snow'

10. obljetnica festivala '50 Poems for Snow'
Festival '50 Poems for Snow' je no-budget međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu, a ove zime obilježava desetu obljetnicu. Osim pjesničkog, '50 Poems for Snow' je i događanje koje ukazuje na klimatsku krizu tj. sve je manje snijega na mjestima gdje ga je nekada bilo u obilju.
vrijeme: 16.01.2023. -
url: https://www.facebook.com/50poemsforsnow

'50 Poems for Snow' je festival specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to (uglavnom) noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora/ice kojemu je te godine festival posvećen. Ovozimska izdanja posvećena su španjolskom pjesniku i dramatičaru Federicu Garciji Lorci.
 
Ove zime festival se održava u ukupno sedamnaest gradova u Hrvatskoj, Argentini, Njemačkoj, SAD-u, Sloveniji, Francuskoj i Bugarskoj. Po prvi put lokalna izdanja najavljena su u El Chatenu u argentinskoj Patagoniji, Belom Manastiru, Daruvaru, Đakovu, Krapini i Sewaneeju u Tennesseeju, SAD.
 
Prvo ovozimsko izdanje već je (tradicionalno) održano s prvim snijegom u Delnicama, te Sofiji u Bugarskoj i Sewaneeju u SAD-u.  
 
Povodom desete obljetnice, prošle je godine održan i javni natječaj za plakat festivala, a odabran je prijedlog Ane Ogrizović iz Zagreba.
 
U proteklom desetljeću lokalna izdanja festivala održala su se u čak trideset i osam gradova, šesnaest zemalja i na tri kontinenta (Europa, Sjeverna Amerika i Azija).
 
'50 Poems for Snow' je osim najbrojnijeg pjesničkog događanja u Hrvatskoj, ujedno i jedan od najuspješnijih zagrebačkih i hrvatskih izvoznih kulturnih proizvoda.
 
Festival je pokrenut po ideji Saše Šimprage, a u organizaciji s Aleksandrom Hutom Konom.
 
Najavljena izdanja mogu se pratiti ovdje: https://www.facebook.com/50poemsforsnow
 
https://50poemsforsnow.tumblr.com/