Preskočite na glavni sadržaj

10. Obiteljski festival u parku

Centar za kulturu Trešnjevka već desetu godinu organizira manifestaciju 'Obiteljski festival u parku' koja će se ove godine održati u Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Trešnjevka u subotu, 24. rujna, od 15 do 21 sat. Program je za sve građane besplatan!
vrijeme: 24.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/cekate.hr/

Program će se sastojati od raznih radionica za djecu i odrasle, predstave za djecu, koncerta vokalne lirike, predstavljanja dječje književnosti te putopisa. Na manifestaciju pozivamo sve stanovnike Trešnjevke i šire da nam se pridruže na ovom cjelodnevnom slavlju te da zajedno simbolično ispratimo ljeto i pozdravimo jesen! Manifestaciju financijski podržava Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. 
 
Program:


Lokacija: Park Stara Trešnjevka
  • 15 sati -  "Dobri duh kvarta", likovna radionica namijenjena djeci i odraslima, voditeljica Mia Maraković / Podijeljeni u timove, polaznici će osmisliti svog dobrog duha kojim će okarakterizirati svoj kvart i na kraju objasniti nacrtane vrline. Polaznici će se natjecati svojim radovima, naučiti kako napraviti crtež - slagalicu i zabaviti se u kreativnoj atmosferi.
  • 15 sati, Tinker Labs Trešnjevka sjever – STEAM radionice za djecu od ove jeseni i u blizini vašeg omiljenog Parka. Dođite na radionicu na kojoj ćete imati prilike sudjelovati u različitim aktivnostima – strujni krug, ples boja u mlijeku, kemijske reakcije, magneti. Očekujemo vas u velikom broju i veselimo se učenju na zabavan način! 
  • 15 sati - Qanah humanitarni dućan – prezentacija i buvljak / Predstavljamo Qanah humanitarni dućan koji djeluje na Vrbanima (Rudeša 160a) i Španskom (Gustava Krkleca 3). Osim što primaju donacije za rabljenu robu, Qanah pomaže marginalizirane skupine u društvu. Više informacija: https://www.facebook.com/QanahRabljeneStvariCharityShop/
  • 15 sati - Online herbarij – učimo o prirodnom blagu Trešnjevke (potraga za stablima), Zeleni klik! / Dođite na edukativnu šetnju u sklopu koje djeca kreću u potragu za stablima u Parku Stara Trešnjevka. Uz edukativnu šetnju,  radit ćemo otiske listova različitog drveća i naučiti ih prepoznavati kroz igru!
  • 16 sati - Festival zvijezda, Ivana Gucek / Program za djecu i sve druge koji žele zaželiti pozitivne želje za bolju budućnost! Inspirirana japanskom tradicijom, ova radionica Vas poziva da se kreativno izrazite, zabavite i zaželite želje koje ćete zatim objesiti na magično drvo koje ispunjava želje u Japanu od 755-e, a na Trešnjevci od 2021. godine. Dobrodošli – yōkoso!
  • 16 sati -  Jelena Pervan – 15. Festival dječje knjige / Mrljek i Prljek su dvije šašave bakterije koje obožavaju sve što je prljavo, mrljavo, bljakasto i sluzasto. Više od svega obožavaju provoditi vrijeme na neopranim dječjim zubićima, masnoj kosici, na prljavim ručicama, ali i u neurednim i razbacanim sobama. U subotu će praviti kaos bljakaos u Parku Stara Trešnjevka i pozivaju djecu od 4 do 7 godina da im se pridruže. Njihova autorica, Jelena Pervan, djeci će ispričati bljakastu priču o Mrljeku i Prljeku, a zatim će se svi zajedno baciti na izradu fujkastih kolačića.

Lokacija: Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1
  • 15 sati -  Radionica izrade igara, Terrible Creations d.o.o. / Dođite i napravite svoju avanturu! Želite igru u kojoj ćete igrati glavnu ulogu?  Nauči kako napraviti svoju vlastitu mini igru s uživljavanjem u uloge za samo sat vremena i odmah je isprobaj! Ne znaš ništa o tome?  Nikad nisi igrao igre s uživljavanjem u uloge?  Odlično – dođite i naučite! Jedini je uvjet biti stariji od 12 godina. Radionicu vodi Matija Mihoković (Terrible Creations).
  • 16:30 sati -  Predstava „Iš’o Viljo u dućan“, KAZALIŠNI PARK – autorski projekt Krune Tarle i Morane Dolenc, izvodi: Nina Sabo, za djecu 2+ / Viljo, mali junak naše predstave, dražestan je psić s kojim se svako dijete lako može identificirati. Priča tematizira za nas više nego običnu svakodnevnicu koja je međutim, samim time što se sve događa po prvi puta, malim ljudima ravna fantastici: kako potpuno sam obaviti neki zadatak, kako sretno stići na drugu stranu ulice, kako savladati malu putanju oko kuće i pritom se ne izgubiti, a možda usput nekome i pomoći. Predstava Iš’o Viljo u dućan nastala je iz želje da se pomakne donja dobna granica kazališnih gledatelja. U suradnji umjetnika i pedagoga iz prakse, kao svojevrsnim laboratorijskim procesom, propituju se dodirne točke dječje i kazališne igre; kako na najbolji mogući način djecu uvesti u kazalište i pružiti im u većini slučajeva prvi kazališi doživljaj u životu.
  • 17:30 sati - Putopis – Martina Divić, putopis i predstavljanje knjige „Ne postoji sutra u Atru”, priče iz Afrike / Knjiga “Ne postoji sutra u Atru” je zbirka petnaest priča iz Afrike, a svaka priča obogaćena je s jednom ili dvije fotografije koje prate tekst. Sve priče prate “overland” putovanje Martine i Tonija, mladog para iz Dalmacije, te se osim svega onog što donosi put, suptilno dotiču i njihovog odnosa. Putovanje obuhvaća područje Sjeverozapadne Afrike; Senegal, Mauritaniju, Zapadnu Saharu i Maroko. Svaka priča je cjelina za sebe i može se čitati neovisno o drugim pričama, a motivi koji prožimaju knjigu su razni: razgovori s lokalnim ljudima, pješačenja Saharom, putovanje vlakom koji prevozi ugljen kroz Mauritaniju, kulturalne razlike (npr. leblouh – praksa nasilnog hranjenja ženske djece u Mauritaniji), gradovi Maroka, planine, ocean i rijeke…
  • 20 sati - Koncert vokalne lirike: Marija Lešaja- sopran; Kosjenka Turkulin- klavir /Program: L.van Beethoven: An die ferne Geliebte; C. Debussy: Ariettes oubliées; M.de Falla: Siete Canciones populares Españolas; B.Papandopulo: Čakavska suita