Preskočite na glavni sadržaj

10. Ljeto u MSU donosi multimedijalno iskustvo

Program 10. Ljeta u MSU donosi 'potpuni umjetnički doživljaj' uz niz koncerata, filmova, izložbi i plesnih nastupa od 16. lipnja do 14. srpnja, najavili su organizatori na konferenciji za novinare u srijedu.
vrijeme: 16.06.2023. - 14.07.2023.
mjesto: Zagreb
url: http://www.msu.hr/hr/

Ljeto u MSU nastoji se, kroz spoj glazbe, izložbi, filma te plesa, približiti pojmu "Gesamtkunstwerka", potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti i pop kulture i njihovog približavanja široj publici,  ističu iz Muzeja.
 
Autor koncepta i urednik programa Ljeta u MSU Branko Kostelnik istaknuo je multimedijalnost kao glavni priznak manifestacije, jer objedinjuje glazbu film i ples, te dodao kako smatra da izvođači na koncertima "daju 200 posto" zbog specifičnog prostora. Najavio je da će koncerte održati Rundek i EKIPA, Pankrti, Pavel, M.O.R.T. i Damir Avdić.
 
Darko Rundek, glazbenik i lider grupe Rundek i EKIPA koja otvara ovogodišnje Ljeto u MSU smatra da su koncerti bolji ako odgovaraju prostoru. "Trudimo se da su koncerti 'site-specific'. Ovaj sam koncert zamislio kao izložbu pjesama, da odgovara prostoru u kojemu sviramo", poručio je.
 
S njime su se složili članovi grupe Pavel Aljoša Šerić i Antonija Matković. "Naše spore i tužne pjesme bit će još sporije i tužnije, ali to odgovara prostoru, to ne bismo mogli na nekoj seoskoj fešti", kazali su.
 
Plesačice Ivana Bojanić, Viktoria Bubalo i Tessa Ljubić izvele su na konferenciji za novinare isječak iz predstave "Nismo bile ovdje" čija je premijera održana u ožujku u MSU.
 
Silva Marchig, predstavnica plesnih izvedbi ANTISEZONE, koja je dio programa već petu godinu zaredom, najavila je plesni program u kojemu se, osim "Nismo bile ovdje", nalazi i njezina nagrađivana plesna predstava "SOL", te predstave "Objekt plesa" i "Treptaj tišine".
 
Projekcije najboljih europskih art filmova u suradnji s kinom Metropolis, među kojima se nalaze naslovi "Mooanage Daydream", "Tár", "Ennio" i "Trokut tuge", prikazivat će se u dvorani Gorgona.
 
Ulaznica omogućuje i ulaz na novu veliku izložbu "Budućnosti" koja predstavlja vrhunske hrvatske i međunarodne suvremene umjetnike.
 
U sklopu Ljeta u MSU tijekom 10 godina organizirana su 164 programa, od čega 52 koncerta, 51 filmska projekcija, 36 performansa, 15 velikih izložbi, 12 književnih tribina, inozemna kazališna gostovanja te je festival posjetilo više od 40 tisuća ljudi. (Hina)