Preskočite na glavni sadržaj

10. EDU međunarodne studentske radionice kostimografije, mode i tekstilnog oblikovanja, fotografije te likovne kritike/eseja

U ponedjeljak, 5. prosinca, započinju sa radom desete po redu EDU međunarodne studentske radionice kostimografije, mode i tekstilnog oblikovanja, fotografije te likovne kritike/eseja, u sklopu kojih će se radionice kostimografije i mode odvijati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. 
vrijeme: 05.12.2022. - 09.12.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.ulupuh.hr
Voditeljica projekta radionica i mentorica je doc. dr. art. Ivana Bakal, voditelji radionica i mentori su izv. prof. Tanja Devetak i doc. Almina Đuraković iz Ljubljane, mr. Ljiljana Petrović, redovna profesorica, iz Beograda, a stručna suradnica je mag. ing. Đurđica Kocijančić.
 
Projekt EDU međunarodnih studentskih radionica započet je 2013. godine. Riječ je o međunarodnim studentskim radionicama kostimografije / mode i tekstilnog oblikovanja / fotografije / likovne kritike i eseja na kojima sudjeluju studenti iz zemlje i regije (kroz pozivni natječaj na srodnim fakultetima). Cilj je, kroz godišnje radionice sa studentima i izložbe njihovih radova, stjecanje specijalističkoga znanja i usavršavanje kreativnog i individualnog pristupa kao suplement nastavnoga programa. Projekt pruža mnoštvo primjenjivih rješenja za bolju organizaciju i rezultate obrazovnog sistema na visokoobrazovnim ustanovama u području humanističkih znanosti, umjetnosti i dizajna kroz sinergiju predavača/voditelja radionice i studenata/polaznika radionice. Autorice projekta su doc. dr. art. Ivana Bakal i dr. sc. Silva Kalčić.
 
Radionice će se održavati do 9.12., a izložba završnih radova studenata bit će postavljena od 14.12.  do 21.12. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13, Zagreb. Početkom 2023. u TTF galeriji, Baruna Filipovića 28 a, Zagreb, bit će također postavljena izložba radova.
 
Na radionicama je osnovni zadatak konstrukcijom kroja, modeliranjem, drapiranjem i korištenjem linije i/ili geometrijskih oblika, radovima od različitih reciklažnih i drugih materijala, uz stvaranje minimalnog otpada, pomaknuti granice u oblikovanju formi te značenja kostima uz jasno izražen društveni komentar autora. Osim studenata iz Zagreba na radionicama će sudjelovati i brojni studenti i iz inozemstva, sa Fakulteta primenjene umetnosti iz Beograda te Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski  zavod, iz Slovenije.
 
Organizator: ULUPUH
 
Partneri:
–    Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu / Hrvatska
–    TTF galerija / Hrvatska
–    Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda / Srbija
–    Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski  zavod iz Ljubljane / Slovenija
–   Center for Design Research / Slovenija
–    HS AICA – Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA)
 
Projekt se realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.