Preskočite na glavni sadržaj

10. Dani industrijske baštine grada Siska

U sklopu Dana europske baštine 2022., od 9. do 18. rujna održat će se 10. Dani industrijske baštine grada Siska. Program započinje u petak, 9. rujna, u 19 sati, u Holandskoj kući u Sisku, otvorenjem izložbe 'Brodarska baština Siska na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak'.
vrijeme: 09.09.2022. - 18.09.2022.
mjesto: Sisak
url: https://muzej-sisak.hr/

Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već desetu godinu za redom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je za cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima. Ovogodišnja manifestacija uključuje izložbu „Brodarska baština Siska na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak“ kojom će se prezentirati jedan od segmenata industrijske baštine grada koji je nekada imao iznimnu gospodarsku važnost, a danas je gotovo u potpunosti nestao.
 
U suradnji s Foto galerijom „Siscia Obscura“ biti će organizirana fotografska izložba poznatog hrvatskog fotografa Stanka Abadžića pod nazivom „Akt u industrijskoj baštini“. Na taj način će se u prostoru Holandske kuće naći dvije izložbe koje svaki na svoj način govore o problematici industrijske baštine.
 
Na manifestaciji će se već tradicionalno u suradnji s Turističkom zajednicom grada Siska održati i „Sisački festival piva“ te s Biciklističkim klubom „Roda“ Sisak, „Biciklijada po industrijskoj baštini“ koja ima za cilj prezentiranja Siska kao cikloturističke destinacije. Tijekom održavanja manifestacije održat će se također već tradicionalna radionica za djecu „Dobra industrija“ koja popularizira takvu vrstu baštine među predškolskom i školskom djecom. Ujedno će se povodom desete godišnjice manifestacije po prvi puta održati pub kviz na temu industrijske baštine.