Preskočite na glavni sadržaj

1. Format festival u Hvarskom povijesnom kazalištu

Format - festival malih formi izvedbenih umjetnosti, u organizaciji umjetničke organizacije Connect4, održat će se od 21. do 23. rujna u Hvarskom povijesnom kazalištu. Ulaz na sva događanja je besplatan!
vrijeme: 21.09.2023. - 23.09.2023.
mjesto: Hvar
url: https://www.facebook.com/people/Connect4/100083057146419/

FORMAT - festival suvremene izvedbene umjetnosti umjetničke organizacije Connect4 usredotočuje se na manje umjetničke forme profesionalnih umjetničkih kolektiva, institucija i pojedinaca koji u svom radu propituju relevantne teme u javnom diskursu.
 
1. Format festival odvijat će se u gradu Hvaru, točnije u Hvarskom povijesnom kazalištu i prostoru gradske Lođe u periodu od 21. rujna do 23. rujna 2023. godine.
 
Program 1. Format festivala nakon uspješnog nultog izdanja donosi tri predstave triju autorica koje kroz različite izvedbene oblike obrađuju teme povijesno upisanih značenja ženskog tijela i životnih prijelaza kao što su rođenje i smrt. Vokalno, fizički i dramski tri autorice kreiraju komplet koji opipljivo i neiscrpno, živo i intimno rastvara pitanja ovostranog i onostranog, vremena i prostora.
 
Prikazom života kroz fine, tanke niti koje mu prethode i slijede, na apstraktan način potiče se društveno pitanje kolektivnog straha od smrti i preispituje rođenje kao najveći i prvi životni čin. Kolika je transformativna moć tjelesnog i koje su mu granice? Postoji li život izvan našeg tijela? Možda se nastavlja  kroz glas ili krik izvan tijela. Koji je prvi, a koji finalni životni čin? Gdje je prijelaz onostranog i života koji poznajemo? Što je smrt iz perspektive života?  Slučajno ili namjerno iz pozicije žene, prvo izdanje festivala Format otvara dijalog s temom životne borbe od samog začetka do smrti.
 
Nakon svake izvedbe održat će se moderirani razgovor s publikom i izvođačima koji za cilj ima angažman i edukaciju publike o suvremenim izvedbenim praksama.
 
Osim prethodno navedenih predstava, program festivala sadrži trodnevni masterclass suvremenog plesa otvoren za javnost kojeg će voditi koreografkinja, plesačica i multimedijska umjetnica Matea Bilosnić. Isto tako održat će se i čitanje dramskog teksta Katarine Baretić proizašlog iz prošlogodišnje rezidencije DRAMMA, a u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

𝐅𝐎𝐑𝐌𝐀𝐓 I festival malih formi | Facebook