" />
obavijest

Action Hero snima ljubavne pjesme ispred Muzeja prekinutih veza


vrijeme: 24.07.2019. - 25.07.2019.
mjesto: Zagreb; Ćirilmetodska 2

Britanski umjetnički dvojac Action Hero na svom je europskom putovanju dosad obišao 33 zemlje snimivši više od tisuću neznanaca kako pjevaju pjesme o ljubavi, a u srijedu su svoj kamper zaustavili ispred zagrebačkog Muzeja prekinutih veza i jutros već snimili prve pjesme za zbirku 'Oh Europa'.

Gemma Paintin i James Stenhouse, koji djeluju pod umjetničkim imenom Action Hero, u Hrvatskoj prvi put predstavljaju svoj projekt, a svi koji im žele otpjevati bilo kakvu ljubavnu pjesmu, modernu ili tradicionalnu, o zaljubljivanju ili odljubljivanju, prekidima ili pomirenjima, mogu doći u njihov 'motorizirani dom'  u Ćirilometodskoj 2 u srijedu do 15 sati ili u četvrtak od 17 do 21 sat. U Zagrebu su već naišli na dobar odaziv, a među prvima je bila, kažu iz Muzeja prekinutih veza, Jadranka Ivaniš Yaya, pjevačica Jinxa.


Snimljene pjesme dodat će arhivu i radijskom prijenosu koji se može čuti na lokacijama diljem europskog kontinenta gdje su postavili male stanice do kojih vodi aplikacija "Oh Europa" koja se može besplatno preuzeti. Ona će uključiti kompas u mobilnom uređaju i na karti pokazati gdje je najbliže mjesto na kojemu se može čuti prijenos pjesama.


Stanice su već postavili na nizu neočekivanih lokacija, primjerice na Cabo da Roca u Portugalu, najzapadnijoj točki Europe, te na granicama, "u pustopoljinama, političkim i povijesnim, prirodnim i zemljopisnim, izmišljenim i stvarnim".


Jedna postaja sada emitira i na lokaciji "Island of Vukovar" na dunavskom otočiću na granici Hrvatske i Srbije koji je do 2004. bio pod srpskom kontrolom.


"Ljubavne pjesme koje prikupljamo emitiraju se preko rijeka koje dijele gradove, preko planinskih lanaca koje sijeku zemlje, na rubovima oceana i duž drevnih zidina koje su izgradila davno izgubljena carstva", kažu umjetnici.


Nadaju se da će ljubavne pjesme koje ljudi pjevaju i postavljanje tih stanica doprinijeti novoj viziji europskog krajolika, a žele da to putovanje istraži kako se u Europi dijeli zajednički prostor, te postane svojevrsni "čin nade i ozdravljenja, pokušaj povezivanja udaljenih zemalja."


U opisu projekta navode kako bi postavljene stanice trebale pokrenuti postupak povezivanja tih lokacija te kreirati kartografiju koja bi predstavljala veze među ljudima i prostorom, a ne samo prostor.


Po njihovim riječima, ljubavne pjesme koje prikupljaju prenose zgusnutu, ali iskrenu poruku: prijenos s nekog drugog mjesta koji okuplja mnoštvo glasova naših europskih sugrađana, jasan i glasan.


"Bez političkih poruka, diplomacije i zakučastog jezika umjetnosti, ove pjesmom prenesene poruke govore o tome tko smo i kako se osjećamo. Možda nam donesu i priliku da preusmjerimo i promijenimo svoje odnose s drugima i s prostorom koji dijelimo", dodaju.


Kolektiv interdisciplinarne izvedbene prakse Action Hero od 2005. se bavi kazalištem, umjetnošću uživo, multimedijom i site-specific praksama, a svoj su rad predstavili u više od 30 zemalja diljem svijeta. (Hina)

 

(R.P.B., 24.07.2019)