Preskočite na glavni sadržaj

11. Arterija - Spasimo ugrožene vrste!

11. Arterija - Spasimo ugrožene vrste!
Jedanaesto izdanje 'Arterije' - međunarodnog festivala vizualnih umjetnosti održava se od 21. do 23. kolovoza 2020. u Muzeju Lapidarium, Galeriji Rigo te u atriju i parku Muzeja Lapidarium. Ovogodišnja tema: Spasimo ugrožene vrste!
vrijeme: 21.08.2020. - 23.08.2020.

11. ARTERIJA
Međunarodni festival vizualnih umjetnosti 

Ovaj uvod trebao je pratiti predviđenu temu "Arterije" naznačene krajem 2019. Međutim, pisan je u trenutku globalne pandemije, izvanrednog stanja i društvene izolacije. Pisan je u vremenu koronavirusa koji nam je mnogo toga oduzeo, ali koji nam može i mnogo toga dati, u smislu da ćemo nužno proizvesti nove sadržaje – samo preostaje pitanje tko će od tog sadržaja profitirati. Što smo posebniji i kreativniji u svojim akcijama i emocijama, proizvodimo više dodatnih vrijednosti, a u tome umjetnost može igrati važnu ulogu.
I sudionici ovogodišnje (polovične) "Arterije" primjerima vlastitih radova potvrđuju da je suvremena umjetnost i te kako društveno relevantna, da snagom proizvodnje subjektivnosti i njezinim povlaštenim prenositeljima, djelima, promišljaju o identitetu, podrijetlu, o dubokoj vezi između čovjeka i prirode, čovjeka i znanosti, o bioetičkom konceptu ravnoteže, sklada i neprekidnog ponovnog rađanja, no prije svega o autentičnoj ljudskoj egzistenciji kao činu slobode. A ona ne samo da je i danas aktualna, već poprima karakter vizije onog što suvremenu umjetnost čini tako istodobno bliskom svakodnevnom životu u globalnim okvirima brige za istinsku zajednicu, ali i imaginarnom činu nadilaženja samoga života u traganju za utopijskim mjestom jednakosti i pravednosti.

Spasimo ugrožene vrste

U fokusu ovogodišnje (korona) Arterije je koncept matrie za koju je čitav svijet dom, čitav planet Zemlja kao pravo na život svih oblika života temeljenog na civilizacijskom narativu o skladu i ravnoteži i slobodi. I ljudskog i životinjskog i biljnog.



IZLOŽBE 
21. – 23. 8.  / 10 - 13, 19 - 23 h
 
MUZEJ-MUSEO LAPIDARIUM
Zlatan Vehabović,  Denis Krašković, Đanino Božić, Maša Bajc, Petra Mrša, Markus Hanakam & Roswitha Schuller, Luko Piplica, Pero Dabac, Dalibor Martinis, Anđelo Božac, Vitar Drinković.
 
GALERIJA-GALLERIA  RIGO
Vitar Drinković: Plant blindness, 2018.
interaktivna instalacija 
 
SCENSKO-GLAZBENI NASTUP 
Park Muzeja Lapidarium, 21. – 22. 8. u 21 h
"Car je gol" u Cittanovi: Jože Veli je liber bil
Autor scenarija i tekstova za songove: Stanislav Habjan
Sudjeluju:  Mary May, Jack De Shaw, Ante Perković, Stanislav Habjan, Marko Golub
 
INTERAKTIVNA KINETIČKA SKULPTURA
Atrij Muzeja Lapidarium / 21. – 22. 8. u 21:30 h
Filip Borelli: Invisible beauty
 
KONCERTNI PERFORMANS 
Atrij Muzeja Lapidarium / 23. 8. u 21 h
Alex Brajković: Equilibrium 0.2
Program je ostvaren u sklopu Mi+ platforme.
 
RAZGOVORI S UMJETNICIMA 
Park Muzeja Lapidarium /  22. 8. u 20 h
Monica Mazzolini,  Elena Cantori, Massimiliano Schiozz: Roberto Ghezzi Naturografie
Valentina Butumović: Still live
Igor Zenzerović: (A)Live!
Dio programa ostvaren je u sklopu Mi+ platforme.
 
Ulaz na sva događanja je slobodan. Detaljni program 11. "Arterije" pratite na www.muzej-lapidarium.hr i Facebook stranici našega muzeja www.facebook.com/MMLapidarium/
Kustosica: Jerica Ziherl; Pomoćne kustosice: Dina Kamber, Anika Mijanović; Tehnički postav i suradnici: Ivan Blašković, Sebastijan Pilko, Viljana Babić, Ana Kastelic.
 
Dodatne informacije i upute za posjetitelje na:
https://www.facebook.com/events/340120797155458/