Preskočite na glavni sadržaj

17. Zagreb Film Festival

17. Zagreb Film Festival
Ovogodišnji Zagreb Film Festival traje rekordnih 11 dana, od četvrtka 7. do nedjelje 17. studenog i to na osam lokacija koje uključuju kino Tuškanac, Dvoranu KIC, Hrvatski filmski zavod i MSU. Na festivalu će se prikazati stotinjak naslova u 12 programa, a izbor filmova s festivala bit će prikazan u još 20 hrvatskih gradova.
vrijeme: 07.11.2019. - 17.11.2019.
Na konferenciji za medije povodom predstavljanja programa, direktor Zagreb Film Festivala, Boris T. Matić osvrnuo se na ovogodišnju posebnost selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma.

 

'Posjećivali smo međunarodne festivale i osluškivali svjetski filmski puls te smo na kraju između velikog broja pregledanih filmova odabrali njih jedanaest za natjecateljski program. Svi oni koje zanima kako to izgleda kad se mladost, ludost i hrabrost spoje s filmskom umjetnošću pozivam da dođu na ovogodišnji ZFF i pogledaju vjerojatno najjaču selekciju dosad: prve i druge filmove autor/ica iz cijelog svijeta među kojima su čak četiri kandidata za Oscara – ruski, belgijski, kolumbijski i danski, dobitnik nagrade publike Sundancea, najbolji debitant kanskog Tjedna kritike, pobjednički film Sarajevo Film Festivala i drugi'.

 

Od hrvatskih dugometražnih filmova, na 17. ZFF-u prikazat će se Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević u natjecateljskom programu PLUS za kojeg su filmove odabrali zagrebački srednjoškolci, koji će izabrati i najbolji naslov tog programa, te manjinska koprodukcija Bosonogi car u režiji Jessice Woodworth i Petera Brosensa, koji se kao dvanaesti naslov prikazuje u glavnom programu izvan konkurencije, a koji ujedno i zatvara ovogodišnji festival.

 

O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu: redateljica Dana Budisavljević, redatelj Elmir Jukić i redateljica Ágnes Kocsis. Cijeli popis filmova u spomenutoj sekciji nalazi se ovdje.

 

U nacionalnom natjecateljskom programu kratkometražnog filma 'Kockice' prikazuje se 11 naslova među kojima su novi uradci Judite Gamulin (Sedra), Tomislava Šobana (Krhko), Josipa Lukića (Južno voće), Filipa Mojzeša (Groblje slonova), Dubravke Turić (Tina), Jakova Nole (Kućica) i Lovre Mrđena (The Stamp), ali i radovi autora čiji filmovi još nisu bili na Kockicama, poput Zorana Stojkovskog (Valcer za 1. maj), Bojana Radanovića (Slova), Rina Barbira (Druker) i Jasmine Beširević (Posljednja kino predstava, izvan konkurencije).

 

Žiri međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i programa 'Kockice' čine scenarist Stefan Bošković, direktorica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper te redatelj Mladen Stanić.

 

Industrija na ZFF-u

 

'Program Industrija će tijekom osam dana i ove godine predstaviti niz predavanja, panela i radionica te pitching forum čak 7 studentskih projekata iz regije. Uz redovne programe, poput radionice 'Moja prva videoigra' namijenjene djeci od 7 do 14 godina, a u suradnji s HUB385, i radionice 'Moj prvi scenarij' u suradnji s DHFR-om, dotaknut ćemo se i umjetnosti izrade scenarija za televiziju, videoigara ali i teme filmske glazbe', istaknula je producentica ZFF-a Lana Matić.

 

Ove godine kroz program 'Interaktivna Empatija' u suradnji s Goethe-institutom Kroatien i Francuskim institutom u Hrvatskoj, ZFF organizira tri masterclass predavanja međunarodnih gaming stručnjaka i panel diskusiju 'Je li moguće napraviti umjetničku hit igru?'. Masterclass predavanja 'The Making of Trüberbrook' bavit će se razvojem uspješne njemačke detektivsko-avanturističke sci-fi igre, dok će se na masterclassu 'Narativni dizajn za videoigre' raspravljati o alatima koji su mladim dizajnerima igara potrebni za izradu uvjerljivih priča.

 

U suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske i DKE – Uredom MEDIA Srbije u sklopu programa 'Industrija' organizirana je i trodnevna radionicu za profesionalce posvećena pripremi televizijskih igranih serija. Radionicu će voditi Hayley McKenzie i Kay Stonham, stručnjakinje iz tvrtke Script Angel s dugogodišnjim iskustvom u razvoju filmskih i TV scenarija. Prijave su otvorene do 31. listopada. Hayley McKenzie također će održati predavanje s fokusom na stvaranju izvanrednih televizijskih igranih serija i njihovu odnosu prema igranim filmovima. I ove godine će u sklopu Pitching foruma Industrije 'Mladost!' u suradnji sa sedam regionalnih akademija dramske umjetnosti 14 studenata razvijati i pitchirati svoje projekte, a najbolji će osvojiti vrijedne nagrade naših partnera studija Vizije i Šesnić&Turković. Zainteresiranima će se predstaviti edukativna platforma razvoja scenarija i projekata MIDPOINT, a program se završava događanjem 'Tko to tamo svira?' kojim će se u razgovoru s domaćim skladateljima filmske glazbe – Jurom Ferinom, Pavlom Miholjevićem, Alenom Sinkauzom, Nenadom Sinkauzom i Hrvojem Štefotićem dotaknuti teme originalne glazbe kao elementa dramaturgije te njezine uloge u atmosferi filma i izgradnji likova.

 

Više o industrijskom programu ZFF-a pronađite na ovoj poveznici.

 

Izvršni direktor Zagreb Film Festivala, Hrvoje Laurenta na kraju je komentirao širenje ZFF-a u 17. izdanju:

 

'Kao i dosad, dio programa i dobre zeefefovske atmosfere prenijet ćemo i van Zagreba – ali ove godine u najveći broj gradova dosad. U sklopu programa ZFF putuje tijekom studenog, dio programa bit će prikazan u 20 hrvatskih gradova: Bjelovaru, Dubrovniku, Ivancu, Koprivnici, Prelogu, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Slatini, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Zadru, Sv. Ivan Zelini, Hvaru, Omišu, Bolu, Podgori i Imotskom'.

 

Generalni pokrovitelj ZFF-a je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Gradski ured za kulturu, Hrvatski audiovizualni centar i Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

 

Program Zagreb Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici, gdje se nalazi i detaljan raspored te informacije o ulaznicama i lokacijama festivala.

 

Izvor: HAVC