Preskočite na glavni sadržaj

Lisinski subotom 19/20

Lisinski subotom 19/20
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu svoju sezonu 2019./20. posvetit će velikanu po kojemu je dobila ime, a 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog obilježit će s programom 16 vrhunskih koncerata koje će svečano 28. rujna otvoriti 'Lisinski 200', poseban koncert koji je ravnatelj Dražen Siriščević najavio kao vatreni doček nove impresivne sezone s najvećim svjetskim zvijezdama klasične glazbe.
vrijeme: 28.09.2019. - 16.05.2020.

Predstavljajući "najbolji program Zagreba, Europe i svijeta" na konferenciji za medije u utorak u Lisinskom, Siriščević je istaknuo kako ove godine najpoznatiji i najprestižniji ciklus klasične glazbe u Hrvatskoj, Lisinski subotom, donosi čak 16 koncerata, što je puno više nego u prijašnjim sezonama.
"Nastupa čak devet simfonijskih orkestara, od čega šest inozemnih te tri domaća. Zborova imamo čak sedam, dirigenata deset, od čega tri hrvatska i sedam inozemnih, i to redom šefova dirigenata orkestara s kojima dolaze", rekao je Siriščević.
U oblikovanju programa nastojalo se napraviti ravnotežu između velikih formi, kada se na pozornici nalazi 80, 100 ili 200 umjetnika, pa do onih komornih, a u programu su i tri recitala, "sa samo jednim izvođačem na pozornici koji uz pomoć jednog instrumenta treba stvoriti divovsku glazbenu sliku, što doista mogu samo najveći".
Solista dolazi čak 33 i to iz 11 zemalja svijeta, a predstavit će šest različitih instrumenata, ove godine na čelu s glasovirom. "Dakle, stvorili smo na neki način program koji doista predstavlja svjetsku glazbenu reprezentaciju ovdje u Lisinskom, a Hrvatska je izbornik", istaknuo je Siriščević.
Kao prvu postaju na "putu oko svijeta u 16 subota s programom Lisinski subotom" najavio je veliki slavljenički koncert 28. rujna pod nazivom "Lisinski 200", posvećen Vatroslavu Lisinskom, u kojem će Simfonijski orkestar i zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvesti djela tog "nesretno zapostavljenog" glazbenog velikana.
"Mislim da vrijedi još jednom upozoriti sve nas na nemar koji ponekad pokazujemo prema veličinama koje smo imali u našoj povijesti. Suvremenici se nisu odnosili prema Lisinskom kako su trebali a, nažalost, to se nastavilo i dalje. Zato smo mi ovu sezonu Lisinskog u kojoj obilježavamo njegov 200. rođendan nazvali 'Ljubav bez zlobe?'", kazao je Siriščević. Koncert će ponuditi presjek stvaralaštva Lisinskog, kronološki proći kroz sve forme koje je radio, a upotpunit će ga čitanja njegovih pisama i svjedočanstava ljudi iz njegova vremena.

250. obljetnica Beethovenova rođenja i 10. godišnjica smrti Vjekoslava Šuteja

Nakon nastupa jednog od najcjenjenijih hrvatskih orkestara, u Lisinskom će 12. listopada nastupiti Filharmonija BBC-ja, jedan od najcjenjenijih orkestara Velike Britanije, čije je gostovanje Siriščević najavio kao jedan od vrhunaca nove koncertne sezone. Pod ravnanjem njihova glavnog gostujućeg dirigenta Johna Storgărdsa i jednog od trenutno najboljeg i najtraženijeg violončelista mlađe generacije Kiana Soltanija izvodit će djela Brittena, Haydna i Brucknera.
Iz Britanije dolazi i Kraljevski filharmonijski orkestar, koji će nastupiti 28. ožujka 2020. pod ravnanjem Vasilija Petrenka i uz gostovanje jedne od najpoznatijih pijanistica današnjice, Alice Sare Ott. Svoj će premijerni nastup u novoj sezoni Lisinskog imati i "bugarski divovi" Sofijska filharmonija (7. prosinca), dok će 18. travnja 2020., također prvi puta na pozornici Lisinskog, zasvirati "impresivni glazbeni kolektiv dalekog istoka", Filharmonija iz Šangaja.
U doba Adventa , 21. prosinca, u Lisinskom će gostovati naslovni orguljaš pariške katedrale Notre-Dame, Oliver Latry. Zvuk Beča zagrebačkoj će publici 25. siječnja iduće godine prenijeti "ambasadori kulture" Bečki simfoničari, "svojevrsna žila kucavica glazbenog života toga grada". Na koncertu izvode velika remek-djela, Beethovenovu Petu i Šestu simfoniju. Šetnju austrijskom prijestolnicom 15. veljače 2020. nastavlja jedan od najpoznatijih dječjih zborova svijeta, kultni Bečki dječaci.
Nova sezona ciklusa Lisinski subotom poseban naglasak stavlja na obilježavanje još dviju važnih obljetnica: 250. obljetnice rođenja Ludwiga Van Beethovena i 10. godišnjice smrti maestra Vjekoslava Šuteja. Šuteju u čast, maestro Ivan Repušić 14. prosinca ravnat će Zagrebačkom filharmonijom i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić uz izvedbu Verdijeva Rekvijema i gostovanje impresivne postave solista: Krasimire Stojanove, Elene Židkove i Tomislava Mužeka.
Mužek je istaknuo kako mu je bila izuzetna čast što je kao mladi pjevač imao priliku raditi s maestrom Šutejom, kojemu može zahvaliti eksplozivan početak vlastite karijere 2002. produkcijom "Ljubavnog napitka" u splitskoj operi. "Nema boljeg načina obilježiti desetu godišnjicu od njegova preranog odlaska nego Verdijevim Rekvijemom, djelom koje je za njega imalo poseban značaj u životu", rekao je Mužek.
Repušić u Lisinski dolazi i 22. veljače 2020., sa svojim matičnim Orkestrom Minhenskoga radija, kojima će se na pozornici pridružiti Zbor Bavarskoga radija i hrvatska najbolja i najpoznatija pijanistica Martina Filjak.

100. obljetnica Zagrebačkog kvarteta

Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić proslavit će suradnju s maestrom Dmitrijem Kitajenkom 4. travnja 2020., a veliko slavlje, i to stote obljetnice djelovanja, očekuje i Zagrebački kvartet, koji će 30. studenoga nastupiti uz posebne goste, Zagrebačke soliste, gitarista Srđana Bulata i pijanista Filipa Faka uz praizvedbu Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića.
Orkestar i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu svoje će kvalitete pokazati čak dva puta: 9. studenoga pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvest će Beethovenovu Devetu simfoniju u d-molu op. 125., dok za 25. travanj 2020. pripremaju poseban program pod nazivom "Židovska rapsodija".
Ciklus će 16. svibnja iduće godine zatvoriti tradicionalan koncert Ive Pogorelića uz djela Bacha, Beethovena, Chopina i Ravela.
"Svi uvijek pitaju – tko su vam zvijezde? Zvijezde ovdje u Lisinskom su svi, jer prvo morate biti zvijezda da biste uopće zaslužili nastupiti u ciklusu Lisinski subotom", poručio je na kraju Siriščević.
Ciklus je pohvalio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, poručivši kako je sretan što će u 16 najavljenih koncerata tim "hramom hrvatske glazbe" odzvanjati najviši zvuci glazbe, "koja govori univerzalnim jezikom i bezvremenskom pozitivnošću". (Hina) 

Opširnije:
http://www.lisinski.hr/hr/novosti/ima-li-ljubavi-bez-zlobe-lisinski-najavio-novu-kon/