Preskočite na glavni sadržaj

Svečani koncert povodom 70-e obljetnice Posudionice i radionice narodnih nošnji

Svečani koncert povodom 70-e obljetnice Posudionice i radionice narodnih nošnji
Posudionica i radionica narodnih nošnji ove godine slavi 70-u obljetnicu kontinuiranog rada. Ova svečana proslava obilježit će se koncertom pod nazivom 'Ruho naše vrjednije od zlata' koji će se održati 30. studenoga u Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella', s početkom u 19:30 sati.
vrijeme: 30.11.2018. - 30.11.2018.

Osnovana je 1. kolovoza 1948. godine u razdoblju aktivnog razvoja folklornog amaterizma u gradu Zagrebu. Posudionicu su osnovali: dr.sc. Marijana Gušić, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, prof. Zvonimir Ljevaković, osnivač i umjetnički voditelj Ansambla „Lado“, i dr. Vlado Škreblin, umjetnički voditelj SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba.
Posudionica i radionica narodnih nošnji kulturna je ustanova koja se bavi prikupljanjem, iznajmljivanjem, izradom (rekonstrukcijom), obnovom i stručnom zaštitom (restauracijom) narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Potiče različite oblike uporabe nošnji i folklornih kostima u suvremenom životu te istražuje raznovrsne mogućnosti njihove folklorne i scenske primjene. Za razliku od muzeja, koji nošnje prikupljaju radi pohranjivanja, ili znanstvenih institucija, koje ih proučavaju, ova se ustanova bavi njihovom praktičnom primjenom. Iskustva etnološke znanosti i folkloristike u Posudionici se na različite načine primjenjuju u praksi. 
Danas je Posudionica i radionica narodnih nošnji podružnica Kulturnog centra Travno te djeluje kao gradska ustanova kulture. Etno Art galerija, zaštićena i čuvana zbirka i radionice smješteni su u Ulici baruna Trenka 1, a odjel iznajmljivanja i održavanja nošnji u KUC-u Travno na adresi Božidara Magovca 17 u Novom Zagrebu. Opširnije >

https://www.facebook.com/pirnn/posts/1861639910601691