" />
izložba

Izložba 'Urbani pejzaž' Morane Varović Čekolj


vrijeme: 18.06.2019. - 30.06.2019.
mjesto: Zagreb; Galerija Učiteljskog fakulteta

Izložba 'Urbani pejzaž' Morane Varović Čekolj, na kojoj se ta umjetnica predstavlja djelima kojima prikazuje osobni doživljaj gradskog prostora, otvara se 18. lipnja u Galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

"U okviru teme Morana Varović Čekolj naslikala je seriju studija koje fiksiraju slikarski doživljaj gradskog prostora iz posve osobnog rakursa, lišenog narativnog iluzionizma u korist plošne inačice pročišćenog kolorističkog zahvata",  ustvrdio je u predgovoru izložbe Danijel Žabčić.


Po njegovim riječima, autorica je slikarskim mrljama u kombinaciji sa smirenijim kontroliranim plohama komponirala kromatske kontraste pa proces transpozicije finalizira sugestivnim svjetlosnim akordima, aktivirajući tako pulsirajući ritam gradskog pejzaža i dinamičku kvalitetu svježe pikturalne neposrednosti.


Morana Varović Čekolj rođena je 1984. godine u Zagrebu, gdje je nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna upisala Učiteljski fakultet, razrednu nastavu s pojačanim predmetom iz likovne kulture na kojem je diplomirala 2012. Dvije godine kasnije upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, te diplomira na Slikarskom odsjeku u klasi profesorice Ksenije Turčić. Dobitnica je dviju Dekanovih te Rektorove nagrade.


Sudjelovala je na skupnim projektima kao edukator i predavačica, na radionicama i likovnim kolonijama te izlagala na zajedničkim izložbama.


Njezina će izložba "Urbani pejzaž" biti otvorena do 30. lipnja. (Hina)

 

(R.P.B., 17.06.2019)

Tagovi: izložba, zagreb