izložba

Izložba 'Napoleonova cesta u Dalmaciji'


vrijeme: 18.06.2019. - 30.06.2019.
mjesto: Francuski institut, Preradovićeva ulica 35, Zagreb

Državni arhiv u Zadru u prostorijama Francuskog Instituta u Zagrebu predstavit će izložbu o izgradnji cesta u Dalmaciji za vrijeme francuske uprave. Izložba 'Napoleonova cesta u Dalmaciji - Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. st' otvara se 18. lipnja i trajat će do 30. ovoga mjeseca. Autori izložbe su Denis Martinović i Karolina Ražov.

Utorak, 18. lipnja 2019.

I. 19:00 sati, Otvorenje izložbe „Napoleonova cesta u Dalmaciji – Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. st.“
Autori izložbe: Denis Martinović i Karolina Ražov
Trajanje programa od 18. do 30. lipnja 2019.

II. 19:30 sati, Predavanje: „Ceste – trajni spomenik francuskoj upravi u Hrvatskoj (Marmontova cesta na Biokovu)“
Predavač: dr. sc. Josip Belamarić

Ovom izložbom  prikazat će se kako je francuska uprava na čelu s generalom Marmontom u Dalmaciji inicirala i realizirala određene dionice tzv. „Napoleonove ceste“. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme Francuza prisutni su i danas i dio su graditeljske baštine Republike Hrvatske.

Na izložbi će biti prikazano raznovrsno arhivsko gradivo vezano uz gradnju cesta: karte, nacrti, spisi i fotografski materijal. Osim izložaka iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, koristiti će se i materijali iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja grada Šibenika, Muzeja „Pays du Châtillonnais“ i Franjevačkog samostana na Visovcu.

Nakon Zagreba, izložba će tijekom ljeta 2019. biti postavljena u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru.

Opširnije:
https://institutfrancais.hr/la-route-napoleon-en-dalmatie/


(D.H.F., 14.06.2019)