Preskočite na glavni sadržaj

16. Festival svjetskog kazališta

16. Festival svjetskog kazališta
Šesnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 15. do 29. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a donosi tri produkcije koje redateljski potpisuju velika europska i svjetska kazališna imena Milo Rau, Alessandro Serra i Thomas Ostermeier, čije su predstave u petak u HNK-u najavljene kao reprezentativni primjeri suvremenog europskog teatra. 
vrijeme: 15.09.2018. - 29.09.2018.

Na konferenciji za novinare u foajeu HNK-a intendantica Dubravka Vrgoč, suvoditeljca FSK-a, istaknula je kako je festival krenuo 2003. godine u prvome redu kao mjesto informiranja domaće publike o onome što se događa u Europi i svijetu u vrijeme kada je hrvatska scena bila još uvijek prilično izolirana, ali i kao mjesto usporedbe i vlastitog pozicioniranja u europskom i svjetskom teatru.

U desetljeće i pol festival je predstavio domaćoj publici neke od najvećih kazališnih imena Europe, kao što su Pjotr Fomenko, Lev Dodin, Oskar Koršunovas, Luc Bondy, Stanislas Norday, Arpad Schiling, Pascal Rambert, Pippo Delbono i Robert Lepage, rekla je.

Ove godine ugostit će tri iznimno atraktivne predstave velikih europskih i svjetskih redatelja, usprkos tome što je budžet za festival smanjen za dodatnih 20 posto. "Naglasak je oduvijek bio na kvaliteti, pa smo tako odlučili i ove godine i uspjeli smo ono što smo svake godine do sada uspijevali, dovesti neko novo ime, odnosno čak dva redatelja koja do sada nikad nisu bila u Zagrebu", rekla je Vrgoč.

Tako će se hrvatskoj publici po prvi puta predstaviti europske redateljske zvijezde, Švicarac Milo Rau i Talijan Alessandro Serra čije predstave dosad nisu gostovale u Hrvatskoj, dok treću predstavu u programu potpisuje Nijemac Thomas Ostermeier, koji je već gostovao u Zagrebu.

Ravnatelj Drame HNK i suvoditelj FSK-a Ivica Buljan kazao je kako je ideja bila predstaviti radove koji korespondiraju s onim što HNK u Zagrebu pokušava napraviti na svojoj pozornici. "Tako da je dijalog obostran, odnosno to nisu samo selektirane predstave koje bi napravile presjek neke sezone, već se nadopunjuju na naš program i daju nam snažniju motivaciju za osuvremenjivanje našeg repertoara i produkcijskih modela i otvara nas prema temama koje su trenutno aktualne u kazalištu", pojasnio je.

Prva predstava 16. FSK-a, u programu 15. i 16. rujna, bit će "Pet lakih komada" (Five Easy Pieces), u kojoj redatelj Milo Rau na pozornicu postavlja priču o životu belgijskog ubojice djece Marca Dutrouxa.

"Riječ je o jednom od najznačajnijih europskih redatelja u zadnjem desetljeću čiju meteorsku karijeru karakterizira to što je on najznačajniji predstavnik dokumentarnog teatra", rekao je Buljan. "Sve su njegove predstave bazirane na stvarnim povijesnim, aktualnim, životnim pričama koje onda stavlja u kazališni kontekst. Dakle, nije riječ o suhom dokumentarizmu koji samo taksativno pregledava vrijeme, nego ih u jednom fikcionalnom laboratoriju pretvara u veliko i značajno kazalište", dodao je.

"Pet lakih komada" predstava je koja je postala zaštitni znak Mila Raua, a njegova je posebnost to što uključuje djecu i tinejdžere u dobi od osam do 13 godina koji utjelovljuju sve uloge u priči o najvećem belgijskom zločincu, koja će hrvatskoj publici "pokazati koje su sve mogućnosti današnjeg kazališta, do koje su granice mladi izvođači superiorni glumci u umjetničkom, izvedbenom i emotivnom smislu".

Slijedi, 21. rujna, predstava "Macbettu", Shakespeareov Macbeth na sardinijskome dijalektu u režiji Alessandra Serre i produkciji Sardegna Teatra, postavljen u maniri elizabetanskog kazališta, tako da glumačku postavu čine samo muškarci. Predstavu je Talijanska udruga kritičara proglasila najboljom talijanskom predstavom 2017.

Serra je ideju za projekt pronašao u regiji Barbariga na Sardiniji fotografirajući karneval, gdje je pronašao brojne analogije između Shakespearova remek-djela i sardinijskih karnevalskih maski. "Danas se u Europi vrlo rijetko razmišlja o takvom, uvjetno rečeno, regionalnom kazalištu, a za nas će biti zanimljivo vidjeti rad zasnivan na tradiciji karnevalskih običaja na Sardiniji", rekao je Buljan.

Kao poslasticu za kraj najavio je još jedno gostovanje u Zagrebu slavnog njemačkog kazališnog redatelja Thomasa OStermeiera i njegova berlinskog Schaubuhne teatra s predstavom "Richard III.".

Predstava je u programu 16. FSK-a 28. i 29. rujna, a riječ je o novom viđenju jednog od najranijih Shakespearovih djela u kojemu se redatelj ne ograničava samo na demonizaciju psihotičnog masovnog ubojice, već nudi portret moćne društvene elite rastrgane unutarnjim nemirima, iz kojih se pojavljuje izopačeni diktator.

Naslovnu ulogu najvećeg Shakespeareova zlikovca igra Nijemac Lars Eidinger, kojega je zagrebačka publika već imala prilike gledati kao Hamleta u istoimenoj predstavi s kojom je Ostermeier prije nekoliko godina već gostovao u Zagrebu.

"Ta se predstava na jedan način poigrava sa svim značenjskim silnicama koje izlaze iz klasičnog pristupa Shakespeareu, ali novi prevoditelj i adaptator je opet slavni Marius von Mayenburg, dramski autor, prevoditelj i redatelj, a kruna svega je genijalna uloga Rikarda III. Larsa Eidingera, kojega se danas u kazališnim krugovima smatra za vjerojatno najsnažnijeg europskog glumca", kazao je Buljan.

"U tri jako različite predstave imat ćemo priliku vidjeti najbolje od dokumentarnog fikcijskog teatra s Milom Rauom, jedan fantastični ritualni teatar na tragu talijanske fikcije od Fellinija do Viscontija, u jednoj suludoj mješavini koja podsjeća na koreografirano plesno dramsko kazalište, do krajnjeg intelektualnog i intelektualnog užitka u Rikardu III. Thomasa Ostermeiera", poručio je. (Hina)