izložba

Izložba 'Blago katedrale svetog Vida'


vrijeme: 14.06.2019. - 20.06.2019.
mjesto: Rijeka, Korzo

Izložba 'Blago Katedrale svetog Vida (uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije)', kojom se široj javnosti omogućuje da više sazna o vrijednim umjetničkim djelima koja se čuvaju u katedrali svetog Vida, otvorena je u petak na riječkom Korzu.

Na 20 plakata s fotografijama umjetnina i popratnim legendama predstavljena su najvrjednija kiparska, slikarska, tekstilna i zlatarska umjetnička djela.

Izložba je dio znanstveno-istraživačkog projekta "Mramor, pigmenti, zlato i svila - luksuzne umjetnine barokne Rijeke" za mlade istraživače Sveučilišta u Rijeci, čiji je voditelj izvanredni profesor Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Uz to, izložbom u povodu Dana grada i blagdana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, nastoji se ukazati na umjetničko bogatstvo glavne crkve Riječke nadbiskupije i metropolije, koja ove godine obilježava zlatni jubilej, 50. obljetnicu od uspostave Riječke nadbiskupije i metropolije (1969. – 2019.).

Na otvaranju izložbe bili su nadbiskup riječki i metropolit Ivan Devčić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, rektor Katedrale sv. Vida Matija Matičić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč-Konestra.

Nadbiskup Devčić istaknuo je kako se izložba otvara ne samo u sklopu Dana sv. Vida, već i u povodu uspostave metropolije sa sjedištem u Rijeci, prije 50 godina.

"Ona je značila okupljanje katolika u logičnu teritorijalnu cjelinu, koja je još prije Drugog svjetskog rata bila razdijeljena na više strana. Nova metropolija obuhvaćala je područje unutar granica današnje Republike Hrvatske od krajnjeg zapada u Istri do Korduna na istoku i Zrmanje na jugu, a sačinjavale su ju novoosnovana Riječko-senjska nadbiskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija", kazao je nadbiskup Devčić.

Uspostavljanje metropolije prije pola stoljeća, dodao je, predstavljalo je zajedništvo, otvorenost jednih za druge i solidarnost.

Izložba će biti postavljena do 20. lipnja, a ostvarena je uz pomoć Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke. (Hina)

Opširnije:
https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/


(D.H.F., 14.06.2019)