" />
obavijest

Predstavljanje knjige 'Prepreke. Prečaci' Valenta Pavlića


vrijeme: 12.06.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Botaničar, Trg Marka Marulića 6

U srijedu, 12. lipnja, u 19 sati, u zagrebačkom 'Botaničaru održat će se predstavljanje knjige 'Prepreke. Prečaci' Valenta Pavlića.

 

Sudjeluju:

 

Gordan Nuhanović, promotor

Mladen Udovičić, ilustrator

Valent Pavlić, autor

 

Poput slike koja katkad zamijeni tisuću riječi, svaka mikropriča Valenta Pavlića na nepune dvije stranice ispisuje roman. To je zato što ovaj pisac do smisla dolazi prečacem, zaobilazeći sav onaj višak riječi koji ne dotiče bitno.


'Prepreke. Prečaci.' su književnost koja dolazi u koncentratu, u destiliranom žanru jednog pogleda na svijet koji zapaža suptilne nijanse ljudskih težnji, čežnji, očekivanja, promašaja, nastojanja, čuđenja i zabluda. Sve to začinjeno tihom ironijom koja ne osuđuje nego samo sladostrasno promatra, stvarajući od prozaičnih trenutaka svakodnevnog života vrhunsku literaturu.


Od djeteta o čijem je rođenju odlučeno bacanjem novčića do stogodišnjeg slavljenika koji u staračkom domu nema snage izbjeći vlastiti rođendan stala je cijela jedna izložba životâ, poput enciklopedije živih u kojoj svaka natuknica sadrži nešto što smo doživjeli, čuli, primijetili i znali, samo tome nismo znali dati dublji smisao.


A Valent Pavlić je to itekako znao. Boljeg dokaza za to od ovih sedamdeset i pet priča nema.

 

Valent Pavlić (Zagreb, 1985.) Diplomirao je francuski jezik i književnost te povijest umjetnosti. 2016. godine u izdanju Hena coma objavljuje zbirku priča Evanesco. Prepreke. Prečaci. njegova je druga knjiga.
 

(R.P.B., 11.06.2019)

Tagovi: hena com