" />
festival

FEKP: Veliko zatvaranje uz G-Točku


vrijeme: 07.06.2019.
mjesto: Zagreb

Festival europske kratke priče (FEKP), najstariji regionalni festival posvećen isključivo kratkoj književnoj formi, zaključit će u petak navečer u Zagrebu program G-Točka u Malom pogonu Tvornice kulture, koji će okupiti književnike, glazbenike i glumce u jedinstvenoj multimedijalnoj završnici na kojoj će svoje priče čitati laureati festivalske kratkopričaške nagrade.

Nagrađivani irski književnik sa stalnom američkom adresom Colum McCann i jedna od najinventivnijih suvremenih britanskih autorica kratke priče Eley Williams, nagrađivani domaći kratkopričaš Ivan Jozić i glumica Tihana Lazović, zaključit će 18. izdanje FEKP-a, koje je od 2. do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci ugostilo tridesetak istaknutih književnika iz deset zemalja svijeta i Hrvatske.


Tom prilikom bit će prikazan i kratki film Columa McCanna "Sve u ovoj zemlji mora", snimljen prema istoimenoj priči tog, jednog od najznačajnijih suvremenih irskih pisaca.


"Film je bio nominiran za Oscara, a uloge ponajbolje mlade domaće glumice Tihane Lazović obećavaju da će je prije ili poslije dovesti pred birače Akademije (a potom zacijelo i dalje)", stoji u najavi.


Hrvatskoj čitateljskoj publici predstavit će se i Eley Williams, čija je prva knjiga priča najavila novi duhovit, svjež i originalan glas britanske književne scene. Baš kao u Hrvatskoj i prva zbirka Ivana Jozića, koji je također gost posljednje festivalske večeri.


Uz moderaciju Vladimira Šagadina, razgovori, čitanje, film i glazba bit će objedinjeni u jedinstvenoj G-točki kulminacije izdanja u kojemu je FEKP proslavio punoljetnost.


Festival je dio projekta EPK Rijeka – 2020, a organizira ga Hrvatsko društvo pisaca (HDP), uz pomoć Ministarstva kulture RH, zagrebačkoga Gradskog ureda za kulturu te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj. (Hina)
 

(R.P.B., 07.06.2019)

Tagovi: fekp, g-točka