Preskočite na glavni sadržaj

Kliker festival 2017.

Festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, Kliker festival 2017. u svojem će se drugom izdanju održati od 5. do 15. listopada u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci, a donosi bogat program međunarodnih i domaćih izvedbi, radionica, rezidencija, seminara, konferencija i popratnih programa posvećenih novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti.
vrijeme: 05.10.2017. - 15.10.2017.

Festivalski program uvodno je na konferenciji na novinare u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) najavio producent Dejan Košćak.

Istaknuo je kako je KLIKER festival nastao kao projekt istoimene platforme pokrenute 2013. godine, kojoj je cilj poticanje razvoja plesa za mladu publiku, i to kroz pronalaženje aktualnih pristupa plesu te novih načina produkcije koji mladoj publici pružaju priliku aktivnog sudjelovanja u stvaranju scenske umjetnosti i umjetničkim procesima.

Festival donosi bogat program predstava, radionica i drugih edukativnih programa koji čine presjek različitih metoda i formata kojima se nastoji ostvariti taj cilj, rekao je. "Prvi se put samostalno održao prošle godine u Varaždinu, a ove se godine odvija na nacionalnoj razini, u četiri grada", kazao je Košćak.

Platforma KLIKER okuplja niz plesnih i kazališnih organizacija, uključujući Plesni centar TALA (Zagreb), Prostor Plus (Rijeka), IKS Festival (Split), Kotar Teatar (Delnice), Mediteranski plesni centar/Zagrebački plesni ansambl (Svetvinčenat/Zagreb), Plesnu radionicu Ilijane Lončar (Požega) i hrvatsku mrežu profesionalnih i profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Assitej Hrvatska.

Umjetnička direktorica Plesnog centra TALA Tamara Curić napomenula je kako je riječ o festivalu suvremenog plesa namijenjenom u prvome redu djeci i mladima.

"Pokazuje se da je takav jedan festival apsolutna nužnost scene, jednog kolaža koji trenutno ne postoji u našem kulturnom meniju i nadamo se da će ovogodišnje njegovo izdanje napraviti značajan upliv u tome smislu", rekla je Curić.

Plesne izvedbe i različiti rezidencijalni, edukativni i interdisciplinarni programi, urbane intervencije i laboratoriji za djecu i mlade održavat će se na različitim lokacijama u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci i Splitu, i to, od 5. do 7. listopada u Varaždinu u prostorima HNK Varaždin, od 9. do 15. listopada u Zagrebu u prostorima Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe), Tehničkog muzeja, Akademije dramskih umjetnosti (ADU) i Plesnog centra Tala, te 13. listopada u Rijeci u prostorima Prostora plus – Filodrammatica i 14. listopada u Splitu, u prostorima Gradskog kazališta mladih.

"Dio programa potpuno je besplatan za publiku, a specifičnost je gotovo svih predstava to da su prilagodljive, nisu rađene isključivo za kazališni prostor, već se mogu odvijati bilo gdje", napomenula je Curić. To znači da mogu putovati svugdje diljem Hrvatske te promovirati tu vrstu suvremene umjetnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti i razvoja mlade publike.

Inkluzivan, inovativan i inspirativan program namijenjen svima

Festival se prvi put samostalno odvija u Zagrebu, gdje će ga, kao dio programa festivala Plan D, u četvrtak 28. rujna u Tehničkom muzeju najaviti projekt "Muzej plesa", dok će festival službeno otvoriti zagrebačka premijera predstave "the killer in me is the killer in you my love" 9. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

"Muzej plesa" projekt je osmišljen kao prostorna instalacija koja se sastoji od različitih segmenata/prostorija, a svaka prostorija pruža specifične načine stimuliranja dječje percepcije te im nudi posebno iskustvo temeljeno na izravnom susretu s plesom.

Projekt je predstavila jedna od izvođačica Koraljka Begović, koja je istaknula kako je riječ o interaktivnoj izvedbenoj instalaciji koja na inovativan način stimulira dječju kreativnost i pažnju, pri čemu djeca sama sudjeluju u izvedbi predstave.

"To je predstava jednog drugačijeg pristupa namijenjena djeci od pet do 10 godina starosti ali je istodobno otvorena i za odrasle, te tako predstavlja odličnu priliku da roditelji zajedno s djecom sudjeluju u jednom zanimljivom kulturnom programu", rekla je Begović.

Predstava "The killer in me is the killer in you my love", čiji koncept, režiju i koreografiju potpisuju Sanja & Till Fruehwald, refleksija je o "prvoj cigareti", prvoj ljubavi i prvom "skoku u hladnu vodu" a namijenjena je publici od 14 godina starosti nadalje. Predstava je produkcija umjetničke organizacije VRUM, Centra za kulturu Čakovec, Kazališne družine Pinklec i HNK-a Varaždin.

Glumac Petar Cvirn, jedan od izvođača, kazao je kako je riječ o jednoj "suvremenoj, pravoj europskoj modernoj predstavi sa svim vizualnim elementima", u kojoj se sadržajno radi o skupini djece i njihovom zadnjem ljetu pred odlazak u srednju školu. Riječ je o interdisciplinarnom istraživanju deset izvođača koji se u pet uloga osvrću na stare ožiljke i svježe rane svoga života, a "sve začinjeno dobrom glazbom i s puno plesa", rekao je Cvirn.

Najveći dio zagrebačkog programa odvija se u CeKaTe-u, čija je ravnateljica Ljiljana Perišić izrazila izuzetno zadovoljstvo suradnjom s platformom KLIKER, napomenuvši kako je taj centar otvoren za povezivanje inicijativa kroz platforme i realizaciju civilno-javnog partnerstva, što je i dio strateškog plana CeKaTe-a, "a to je povezivanje kulture i obrazovanja, umrežavanje, novo repozicioniranje centara za kulturu".

"Time se razvija inkluzivan, inovativan i inspirativan program i, ono što je najvažnije, program koji je otvoren za sve, a posebno za djecu i mlade", rekla je Perišić.

Cjelokupan program festivala dostupan je na mrežnim stranicama festivala www.klikerfestival.com.

KLIKER je član svjetske mreže Young Dance Network posvećene razvoju suvremenog plesa za mladu publiku te u suradnji s većim brojem međunarodnih organizacija priprema nove suradničke projekte. Suradničku platformu KLIKER podržala je i Zaklada Kultura nova, a dio programa podržanih kroz rad KLIKER-a uključen je u projekt "Ruksak pun kulture" kojeg provodi Ministarstvo kulture RH. (Hina)