Preskočite na glavni sadržaj

57. Annale

57. Annale
57. Annale u Poreču održat će se u Istarskoj sabornici od 3. kolovoza do 2. rujna 2017. Izbornik je Tihomir Milovac. Izlažu: Jasmina Cibic, Maja Marković, Marko Lulić, Radenko Milak, Dejan Kršić, Roman Uranjek i Igor Vuk Torbica. Otvorenje izložbe je u 21 sat.
vrijeme: 03.08.2017. - 02.09.2017.

57. Annale: Avanti
Istarska sabornica, 3. 8. - 2. 9. 2017.
otvaranje u 21 sat

"Pođimo od naslova. Preuzet je iz stihova pjesme Avanti popolo, alla riscossa, bandiera rossa, bandiera rossa... pjesme koja se pjevala u radničkim, komunističkim, anarhističkim i socijalističkim revolucionarnim krugovima Italije i mediteranskih zemalja pa i kontinentalne Europe već više od stoljeća. Pjevali su je republikanci u godinama Španjolskog građanskog rata, a u Istri naročito tijekom desetljeća socijalizma kao stanovitu potvrdu slobodarskim idejama i zahvalu Narodno oslobodilačkom pokretu i partizanima koji su Istru vratili matici zemlji. Pokazivala se tako pripadnost revolucionarnoj Internacionali, antifašizmu, ali i pripadnost radničkim pokretima koji su se razvijali i prolazili kroz razne mijene od vremena industrijske revolucije na ovamo. A 1968. pjesma je postala popularna i globalno među pobunjenom generacijom bitnika, a potom je često korištena kao pankerski neo-anarhistički gestus.

Na ovogodišnje Porečko anale pozvao sam sedam umjetnika iz tri različite umjetničke discipline: Dejan Kršić, dizajn; Milak/Uranjek, Jasmina Cibic, Marko Lulić i Maja Marković iz vizualnih umjetnosti i Igor Vuk Torbica iz kazališta. Za njihove umjetničke strategije smatram da su posve u duhu iznesene analize o «stanju avangarde» u kulturnim i političkim okolnostima društava koja su prakticirala avangardizam, kako u njegovom društvenom i političkom aspektu tako i u umjetničkom." Tihomir Milovac (iz predgovora kataloga)

Porečki Annale je najstarija hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine - jednom godišnje, početkom mjeseca kolovoza u galerijskom prostoru Istarske sabornice smještene u starogradskoj jezgri Poreča a u realizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

www.poup.hr