Preskočite na glavni sadržaj

51. Međunarodna smotra folklora

51. Međunarodna smotra folklora
Ovogodišnja 51. Međunarodna smotra folklora (MSF), koja je posvećena baštini Banovine i Pounja, održava se u Zagrebu od 19. do 23. srpnja, najavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak umjetnički ravnatelj MSF-a Tvrtko Zebec.
vrijeme: 19.07.2017. - 23.07.2017.

Zebec je istaknuo kako je smisao ovakvih smotri izvući iz naše tradicijske kulture ono najbolje kao što su folklorne pjesme i plesovi.

Naglasio je kako poseban tematski program obuhvaća etnografsku baštinu Banovine i Pounja, kao i područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a ujedno dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti.

Uz skupine s Banovine i Pounja, nastupit će folklorne skupine i pojedinci koji reprezentiraju različitost hrvatske etnografske baštine, nacionalne manjine, Hrvate iz susjednih zemalja i iseljeništva, ukupno tridesetak ansambala, napomenuo je dodavši kako će desetak ansambala predstavit baštinu drugih naroda i kultura.

Po riječima stručnoga savjetnika MSF-a Vidoslava Bagura biranje tema na međunarodnoj smotri folklora znači pokušaje da se pronađe u našoj tradicijskoj kulturi ono što dosad nije bilo uočljivo ili je bilo na manje zadovoljavajući način poznato javnosti.

Istaknuo je kako su Banovina i Pounje prostori s kojih je raseljavano stanovništvo što je rezultiralo manjkom etnografske građe.

Ocijenio je kako su hrvatskim skupinama nastupi u Zagrebu na Međunarodnoj smotri folklora iznimno poticajni za održavanje i očuvanje tradicijske kulture.

Ravnateljica Etnografskoga muzeja Goranka Horjan napomenula je kako ove godine Međunarodnu smotru folklora prati izložba tradicijske baštine s područja Banovine i Pounja u Etnografskom muzeju, koja se može razgledati od 6. do 24. srpnja.

Na Trgu bana Jelačića  u srijedu, 19. srpnja, s početkom u 20 sati održat će se koncert etnoglazbe Ethno na putu u Hrvatskoj, u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži.

U četvrtak, 20. srpnja u 20 sati na Trgu bana Jelačića nastupit će sudionici MSF iz Španjolske - Compañía de Danza "Nuevo Amanecer Ángel Martínez", a istodobno će u KUC-u Travno biti izvedena predstava glasovitoga kazališta s liste reprezentativne baštine čovječanstva UNESCO-a Karagöz iz Turske.

Osim plesnih radionica  u sklopu smotre ove će godine u Crkvi sv. Katarine biti predstavljeno i crkveno pučko pjevanje. Koncert crkvenog pučkog pjevanja, odnosno "Gospin plač", u čast 300 godina oslobođenja Imotskoga od Otomanske vlasti bit će izveden u nedjelju 23. srpnja u 19,30 sati.

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. U suvremenoj Hrvatskoj postaje dijelom svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji predvodi Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba 2014. godine Smotra je proglašena festivalskom priredbom nacionalnog značenja.

Program 51. MSF-a trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, radionice, koncerti etnoglazbe i crkvenog pučkog pjevanja te izložbe. Osim na glavnom zagrebačkom trgu, nastupi folklornih skupina planiraju se i na dosad poznatoj sceni Gradeca, a sudionici MSF-a nastupaju i izvan Zagreba (Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec i Beltinci u Sloveniji). (Hina)