Preskočite na glavni sadržaj

42. Osorske glazbene večeri

42. Osorske glazbene večeri
Nastupom Zagrebačkog kvarteta te kvarteta Papandopulo u nedjelju, 16. srpnja, bit će otvorene 42. Osorske glazbene večeri, koje će trajati do 19. kolovoza.
vrijeme: 16.07.2017. - 19.08.2017.

Ovaj nacionalni glazbeni festival, koji se od 1976. održava u malenom Osoru, stanovnicima Cresa i Lošinja, kao i njihovim brojnim gostima, donosi petnaest koncerata i četiri nastupa dvaju studentskih ansambala. Koncert otvorenja može se pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija.  

U žarištu festivala tradicionalno su hrvatski skladatelji, ove godine Ivan i Željko Brkanović, kojima je festival posvećen u povodu 30. obljetnice smrti i 80. rođendana, a među djelima koje će čuti osorska publika valja istaknuti praizvedbu skladbe Quartet 3. Željka Brkanovića i ponovno izvođenje kantate Creski kopači za gudački kvartet, orgulje (Mario Penzar) i glas solo (Ante Jerkunica), koju je Ivan Brkanović skladao davne 1977., na poticaj osorskog festivala. Nova djela, koja će praizvedbu doživjeti u Osoru, skladali su predstavnici mlađe i srednje generacije, stasali u klasi Željka Brkanovića: Ivan Končić, Tibor Szirovicza, Ivan Josip Skender i Dubravko Palanović.

Poseban interes publike privući će izvedba jednočinke Medvjed Williama Waltona, koja će u Osoru doživjeti svoju prvu izvedbu u Hrvatskoj. Glavne uloge ekstravagance na libreto Antona Čehova tumače nacionalna operna prvakinja HNK-a u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović te škotski bariton Nicholas Morris, a redateljskog se zadatka prihvatio Ivan Leo Lemo. Operu će izvesti Cantus Ansambl pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera. Na trgu se priprema koncert austrijskog »cross over« ansambla MoZuluArt, koji će izvesti autorski program obrada Mozartove glazbe na zulu način, dok je jedan od vrhunaca festivala koncert hvaljenog britanskog komornog zbora Voces8 koji će se predstaviti raznolikim programom, od Monteverdija do Rahmanjinova, uključujući i djela našeg Skjavetića.
 
Treću godinu zaredom, jedan od četiriju festivalskih tjedana rezerviran je za »festival unutar festivala« Monika Leskovar i prijatelji. Naša proslavljena violončelistica i ove godine dovodi grupu glazbenika, mahom solista europskih orkestara, iz Njemačke, Italije, Francuske i Hrvatske.

Ljubitelji komornog muziciranja moći će poslušati i nastupe izraelskog gudačkog kvarteta Aviv , Riječkog klavirskog trija sa sopranisticom Klasjom Modrušan te sastava Synergia 6, koji čine umjetnici iz Srbije, Kanade i Hrvatske, predvođeni slavnim Nemanjom Radulovićem.

Mlade nagrađivane glazbenike, kojima Osorske večeri redovito daju priliku za daljnje dokazivanje, zastupaju omiški pijanist Lovre Marušić i klarinetist Abdul-Azziz Hussein, ali i dva ansambla u dodatnom festivalskom programu. Gudački kvartet studentica Umjetničke akademije u Splitu i puhački kvintet sastavljen od studenata zagrebačke Muzičke akademije nastupit će u Osoru, ali i u okolnim kampovima.

Nastupit će još i slovenski puhački kvinteti Slowind, gudački sastav Acoustic Project te, na samom zatvaranju festivala, velebno Monteverdijevo djelo Vespro della Beata Vergine, koje će povodom obljetnice ovog velikog talijanskog skladatelja izvesti Vokalni ansambl Antiphonus uz pratnju instrumentalnog ansambla, a sve pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Ovoljetni program priredio je umjetnički ravnatelj festivala Branko Mihanović. (MIC)

Program festivala: www.osorfestival.eu.