Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja
Na Međunarodnom danu arhiva koji se obilježava 9. lipnja središnja tema će ove godine biti "Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima“, najavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskome državnom arhivu predsjednik Hrvatskoga arhivističkog društva Dražen Kušen. 
vrijeme: 09.06.2017. - 09.06.2017.

Državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak podsjetio je kako se u arhivima čuva građa od posebnoga interesa za Republiku Hrvatsku te dodao kako Ministarstvo kulture snažno podupire rad arhiva i godišnjim financiranjem njihovih programa.

Istaknuo je kako Ministarstvo kulture podupire prijedlog da se izradi nacionalni program razvitka arhivske djelatnosti.

Ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Dinko Čutura naglasio je kako su arhivi čuvari sjećanja u kojima su pospremljeni identiteti pojedinih naroda i njihovih država.  Podsjetio je kako Hrvatski državni arhiv u Zagrebu čuva građu nastajalu od 10. stoljeća do današnjih dana te dodao kako je u njem 300 tisuća dužnih metara građe.

Predsjedavajući Kolegija ravnatelja državnih arhiva Ivica Mataija istaknuo je kako je ovogodišnja tema, kojom se obilježava Međunarodni dan arhiva povezana s okruglim obljetnicama u nizu: 200 godina od objavljivanja Naredbe o uvođenju stabilnog katastra (Patent uber die Einfuhrung des stabilen Katastars) 23. prosinca 1817. godine, kojom je započela stabilna katastarska izmjera u jadranskoj Hrvatskoj (Austrijsko primorje i Dalmacija); 170 godina od početka (1847.) i 140 godina od završetka (1877.) stabilne katastarske izmjere u panonskoj Hrvatskoj (Hrvatska i Slavonija).

Ovogodišnji Međunarodni dan arhiva se u nekim arhivima u svijetu i u Hrvatskoj povezuje s nastavkom višegodišnjeg obilježavanje stote obljetnice Prvoga svjetskog rata, dok su u drugima programi povezani s lokalnim, područnim ili nekim drugim prigodnim temama kroz vlastite programe i u suradnji s drugim srodnim ustanovama i organizacijama. (Hina) 

Programska knjižica

https://www.facebook.com/Hrvatski-dr%C5%BEavni-arhiv-HDA-124359250912928/