" />
predavanje, tribina

Adania Shibli: 'S minimalnom silom'


vrijeme: 23.05.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Klub Booksa, Martićeva 14d

U četvrtak, 23. svibnja, u 19 sati, u Showroomu Galerije Nova, palestinska književnica i esejistica Adania Shibli održat će predavanje 'S minimalnom silom' na temu korištenja igre i lukavosti kojima se suvremeni palestinski umjetnici koriste u svom radu. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je besplatan!

 

Adania Shibli ponudit će svoj odgovor na pitanje kako se - privatno i javno - manifestiraju taktike „igre" i „lukavštine" kao opravdane mjere za provociranje političke opresije i za odupiranje tiraniji, iskorištavanju i dubokoj nejednakosti?

 

Palestinci sve više prakticiraju igru i lukavštinu kao sredstvo osiguravanja svoje egzistencije zaglavljene između Izraelske države koja naseljava palestinski teritorij i njoj podređenih palestinskih vlasti. Igru i lukavštinu su u svom radu usvojili i palestinski umjetnici, pri čemu imaginacija postaje jedan od mogućih terena gdje se sprečava nepriznavanje i protjerivanje koje se provodi pod izraelskom okupacijom.

 

Ovo predavanje "lansira" dvotjednu umjetničku rezidenciju Adanie Shibli u Zagrebu u sklopu projekta Literary Europe Live Plus koji Kulturtreger/ Booksa provodi s međunarodnim partnerima, te u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu i Galerijom Nova. Adania Shibli (1974.) palestinska je književnica koja živi u Jeruzalemu i Berlinu. Napisala je tri romana, nekoliko drama te brojne kratke priče i eseje objavljene na različitim jezicima širom svijeta. Gostujuća je predavačica na Sveučilištu Birzeit u Palestini.

 

Facebook događanje

 

 

(R.P.B., 22.05.2019)