festival

Likovne umjetnosti i portugalska animacija - teme Animafesta Zagreb 2019.


vrijeme: 03.06.2019. - 08.06.2019.
mjesto: Zagreb

Veza animacije i klasičnih likovnih umjetnosti, kao što su slikarstvo, grafika ili arhitektura, te portugalska animacija, u središtu su tematskih programa Svjetskoga festivala animiranog filma - Animafesta, koji se održava u Zagrebu od 3. do 8. lipnja.
 

Likovne umjetnosti u osnovi su svakog animiranog filma i veliki broj animatora, stvaralaca koji teže vizualnom pripovijedanju, upravo se kroz likovnost počinje baviti animacijom, a najveći broj odsjeka za animaciju u svijetu svoje mjesto pronašao je na likovnim akademijama, baš kao i u Zagrebu, ističe se najavi tematskih programa ovogodišnjega Animafesta.


Šest kratkometražnih programa i dva dugometražna filma u tematskom programu "Animirani film i likovne umjetnosti"


U sklopu tematskoga programa "Animirani film i likovne umjetnosti" ("Animation and Fine Arts“) bit će prikazano šest kratkometražnih programa i dva dugometražna filma. Dva bloka kratkometražnih filmova pod naslovom "Utjecaji“ bave se djelima koja su izravno inspirirana pojedinim umjetnicima, stilovima ili klasičnom umjetnošću općenito - talijanskim umjetnicima renesanse, konstruktivistima, Boschom, Da Vincijem, Ucellom, Lipovcem i drugima. U tome programu prisjetit ćemo se i "Satiemanie" Zdenka Gašparovića, nastale pod utjecajem Otta Dixa i Georgea Grosza ili prošlogodišnjega dobitnika Animafestova Grand Prixa "Pada" Borisa Labbéa.


Treći blok bavi se umjetnicima koji su podjednako prisutni u galerijskome i animacijsko-filmskome svijetu poput hrvatskog autora Marka Tadića ("I speak true things") ili u animacijskome svijetu nedovoljno prepoznata austrijska slikarica Maria Lassnig ("Umjetničko obrazovanje") i svjetski slavan William Kentridge ("History of the Main Complaint").


Četvrti blok "Pokrenute slike" donosi izbor apstraktnih filmova koje su mnogi od njihovih autora smatrali slikarstvom u pokretu i prirodnim nastavkom svojih slikarskih eksperimenata. Tu su klasici poput njemačkih avangardista iz 1920-ih Hansa Richtera ("Ritam 21"), Waltera Ruttmanna ("Igra svjetla: Opus II"), Oskara Fischingera (Allegretto) i Vikinga Eggelinga (Dijagonalna simfonija), preko pionira mnogih inovativnih animacijskih tehnika kao što su Norman McLaren ("Zbogom dosadna brigo) i Mary Ellen Bute ("Tarantella") do autora koji nastavljaju tu tradiciju, poput Thomasa Renoldnera, Stevena Woloshena, Stevena Subotnicka i Miraija Mizuea.


Peti blok "Svježe obojano" izbor je filmova iz ovogodišnjih prijava, koji su se uklopili u temu i prikazuje najnovije radove nekih etabliranih autora kao što su Elizabeth Hobbs, Jie Shen, Vladislav Knežević, Reinhold Bidnera i Fumio Ohi.


Pod naslovom "Krajolici arhitektura" šesti blok donosi 12 filmova koji na neki način tematiziraju vezu okoliša i ljudske gradnje u umjetničkome kontekstu, a njihovi autori su i Sergej Hein, Mihai Grecu, Conner Griffith i Boris Labbé.


Dugometražni filmovi tematskoga programa posebna su poslastica. Klasična "Slika" francuskoga veterana Jean-Françoisa Laguioniea poetsko je, tehnički ambiciozno i uzbudljivo putovanje modernom umjetnošću koje postiže sugestiju uljanih boja u prikazu bajkovite priče o Gotovnjacima, Polovnjacima i Skicama, odnosno alegorije o moći i suodnosu klasicizma i modernizma, a Matisse, Derain, Bonnard, Toulouse-Lautrec, Chagall, Gaudí i Picasso tek su neki od citiranih umjetnika.


"Miss Hokusai" Keiichija Hare anime je koji prati život i djelo Katsushike Ōi, kćeri velikoga majstora ukiyo-e, - "slika plutajućega svijeta", popularne forme japanske umjetnosti iz razdoblja Edo. I dok Hokusaija pamtimo po besmrtnim djelima kakav je "Veliki val Kanagawe", njegova kći, za čiji je talent otac rekao kako u svemu nadilazi njegov, u fokus suvremene kulture vratila se tek serijom mangi iz 1980-ih autorice Hinako Sugiura koje čine i predložak ovoga filma.


Program "Portugal u fokusu" u tri bloka


Kako je istaknuto, portugalska animiranofilmska kinematografija nije nepoznata zagrebačkoj publici, portugalski filmovi i njihovi redatelji nagrađivani su na Animafestu, a posljednjih godina posebno su omiljene redateljice Alice Guimarães i Mónica Santos ("Amélia & Duarte"; "Između sjena") koje stop-animacijom odaju počast različitim žanrovima filmske povijesti.


Ove godine na Animafest se vraća i jedna od vodećih portugalskih umjetnica Régina Pessoa koja se natječe u Velikom natjecanju kratkometražnoga filma s novim radom "Stric Tomas broji dane", a Filipe Abranches ove je godine u Svjetskoj panorami s radom "Na površini".


Temeljne poticaje ovome programu daje činjenica što portugalska animiranofilmska kinematografija u mnogočemu podsjeća na hrvatsku animacijsku scenu - mala sredina s iznimno agilnom i međunarodno prepoznatom, stilski i žanrovski raznolikom produkcijom koja novi procvat doživljava od druge polovice 90-ih godina 20. stoljeća.


Program kurira portugalska Agencija za kratki film (Agência da Curta Metragem), provodi se u partnerstvu s Veleposlanstvom Portugala u Hrvatskoj, a sastoji se od tri bloka koji će publici omogućiti uvid u procvat portugalske animacije od devedesetih godina nadalje.


Ova retrospektiva predstavit će neke od najsjajnijih bisera portugalske animacije te tri naraštaja maštovitih, nemirnih, inovacijskih i uzbudljivih autora. Dolaze ukupno 22 filma koji se veoma razlikuju u pogledu tehnike, radnje i estetike. Svaki od njih rezultat je predanog rada i odražava estetske mogućnosti animacije kao jedinstvene osobine kinematografije da propituje poetiku sjećanja i simbole koji je grade.


Najbogatiji izložbeni program u povijesti Animafesta


Na tematsku okosnicu Animafesta 2019 nadovezuje se i najbogatiji izložbeni program u povijesti festivala te će se u vrijeme trajanja festivala održati čak šest izložaba. Najatraktivnija među njima vezana je uz retrospektivni program "Majstori animacije" i dobitnicu Nagrade za životno djelo Suzan Pitt. U Galeriji Kranjčar bit će izloženo i na prodaju ponuđeno deset unikatnih, rukom oslikanih, kaputa Suzan Pitt koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field - kostimografkinja, dizajnerica i stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad.


Radovi bečkih studenata animacije pod naslovom "#fuckreality" dijelom će biti izloženi u Galeriji Šira, a dijelom u svojoj prošireno-stvarnosnoj komponenti u Tunelu Grič, gdje su tijekom cijeloga tjedna biti postavljene i druge VR instalacije te gdje će se upriličiti performans "Swarming Tunnel".


Izložba prošlogodišnjega dobitnika Grand Prixa Borisa Labbéa u ULUPUH-u nosi naslov "Postajanje životinjom", a velika novost je grupna izložba autora čiji su radovi ušli u Veliko natjecanje kratkometražnog filma u KIC-u (Galerija na katu) pod naslovom "Iza kulisa".


U sklopu novoga izložbenoga koncepta organizira se i okrugli stol Animacija u galerijama. U prostoru Francuskog instituta izložbom će se predstaviti ugledna francuske produkcije "Miyu", a u Pogonu Jedinstvo održat će se izložba "ReAnimacija poezije" koju je inicirao Božidar Trkulja.


Znanstveni skup "Animafest Scanner" bit će posvećen teorijskim radovima o vezi animacije i lijepih umjetnosti. (Hina)

 

(R.P.B., 22.05.2019)