izložba

Karel Richtr: Enchanted Beauty


vrijeme: 23.05.2019. - 08.06.2019.
mjesto: Arheološki muzej Zagreb

U četvrtak, 23. svibnja 2019. s početkom u 19 sati, u Galeriji Arheološkog muzeja Zagreb, u sklopu kulturnog programa Four seasons of Czech culture, održat će se otvorenje izložbe fotografija 'Karel Richtr: Enchanted Beauty'.

Karel Richtr upotrebljava tehniku mokre kolodijske ploče koja daje svim njegovim fotografijama posebnu čaroliju. Smeđe-crni chiaroscuro evocira barokne majstore Rembrandta ili Rubensa. Golotinju aktova autor više skriva nego što ju transparentno pokazuje i lascivno ističe erotiku. Poigravajući se oblinama i sa svjetlom, traži njihov idealan odnos i razmišlja o savršenoj finalnoj kompoziciji. Žena je, u njegovim očima, nositeljica dražesnosti i ljepote i njene oble oblike smještava u zanimljiv prostor. Posebnost njegovih fotografija čine iznenađujući detalji koji se nalaze na fotografijama kao što su primjerice starinska lampa, antički stup ili obična knjiga. Autorove fotografije nisu vulgarne ni provokativne, nego više sanjalačke, one nisu aktovi u pravom smislu te riječi, nego stidljivi pokušaji imenovanja ljepote kao opipljive supstance.

Izložba je otvorenja za posjetitelje do 8. lipnja 2019. godine
Realizaciju kulturnog programa Four seasons of Czech culture financijski je pomogao Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

U petak 24. svibnja 2019. godine s početkom u 19 sati Karel Richtr održat će predavanje „The Wet Collodion Process in the 21st Century“ u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, Zagreb.

Opširnije:
www.amz.hr 


(D.H.F., 21.05.2019)

Tagovi: karel richtr