obavijest

Počinje Tjedan turske kulture


vrijeme: 16.05.2019. - 18.05.2019.
mjesto: Zagreb

Otvorenjem izložbe fotografija 'Göbeklitepe: čovjek i život' u Arheološkom muzeju u Zagrebu u četvrtak počinje Tjedan turske kulture koji se održava u Zagrebu i Crikvenici do 18. svibnja a donosi bogat program događanja, izložbi, predavanja i radionica posvećenih promidžbi kulture te zemlje s kojom Hrvatska ima isprepletenu povijest i prijateljske odnose.

Kako se ističe u najavi, ukupno devet događanja prate ovogodišnji Tjedan turske kulture od, u Zagrebu, izložbe keramike "Civilizacije Anadolije" u Etnografskom muzeju, predavanja violončelista Uğura Işıka na Muzičkoj akademiji i radionice keramike koja će se organizirati u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, do kulinarske radionice u crikveničkom hotelu Esplanade koju vode dva poznata turska kuhara.

Vrhunac događanja je otvorenje izložbe fotografija "Göbeklitepe: čovjek i život", 16. svibnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu, nakon čega će ravnatelj Muzeja u Şanlıurfi Celal Uludağ, voditelj tima za iskapanje Göbeklitepea, održati predavanje o tome lokalitetu.

Göbeklitepe se nalazi u Turskoj u blizini mjesta Örencik, udaljenog 21 kilometar od Şanlıurfe, središnjeg grada regije. Nalazište je otkriveno 1963. godine tijekom istraživanja koja su zajednički provodili Sveučilišta iz Istanbula i Chicaga, a njegova je prava vrijednost došla do izražaja tek u arheološkim istraživanjima nakon 1994. godine, kada je utvrđeno da su to vjersko središte izgradile posljednje skupine lovaca koje su prelazile na sjedilački način života.

Do zaključka da je Göbeklitepe važno vjersko središte došlo se tumačenjem razvijenog i dubokog sustava vjerovanja u odnosu na okolinu koje su tadašnji lovci - sakupljači imali. Vjeruje se da je najranije korištena struktura A iz pretkeramičkog neolitika / mlađeg kamenog doba. Utvrđeno je da je Göbeklitepe korišten kao vjersko središte do 8. tisućljeća prije naše ere, te je potom napušten.

Sve to, uz građevinske strukture, čini Göbeklitepe jedinstvenim i posebnim, te je na 42. zasjedanju UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu 2018. godine taj lokalitet uvršten u UNESCO-ovu listu Svjetske baštine. (Hina) 


(D.H.F., 17.05.2019)