Preskočite na glavni sadržaj

60. splitsko ljeto

60. splitsko ljeto
Tradicionalni ljetni festival opere, drame, plesa i glazbe u ambijentalnim prostorima grada Splita - u povijesnoj jezgri grada i izvan nje. Festival, uz  produkciju HNK Split, ugošćuje i glazbene, scenske, plesne izvedbe iz zemlje i inozemstva. Najboljim predstavama u glazbi i drami dodjeljuje se nagrada ˝Judita˝ dnevnog lista ˝Slobodna Dalmacija˝.
vrijeme: 14.07.2014. - 14.08.2014.


Za trajanja jubilarnog, 60. splitskog ljeta publika moći vidjeti više od 50 glazbenih i dramskih djela, koncerata i izložbi, među kojima i pet premijera. Splitsko ljeto tradicionalno zaspočinje na Peristilu premijerom Verdijeve "Aide" u izvedbi splitskog HNK, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Dražena Siriščevića. Naslovna uloga "Aide", koja je u proteklih šezdeset godina na Splitskome ljetu izvedena 112 puta, povjerena je Kristini Kolar. Reprizno  će se prikazivati  "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, te "Carmina burana" Carla Orffa. U koncertnom programu nastupit će Fiona Monbet i Mate Matišić trio, Kemal Gekić, Stefan Milenković i Marko Hatlak,Cantus ansambl, Matej Meštrović i Sudar percussion, Kvartet Papandopulo, Laura Vadjon i Krešimir Haas, Zagrebačka filharmonija te Braća Teofilović i Miroslav Tadić.

Uz "Aidu", na programu su još četiri četiri premijere: dvije dramske - "Rebro" Elvisa Bošnjaka u režiji Saše Božića i Ksenije Zec, i "Othello" W. Shakespearea u režiji Eduarda Milera, te dvije baletne - "Sprovod u Theresienburgu" Baletnog ansambla HNK Split i Teatra Ulysses i "Circus Primitif" - obje u režiji i koreografiji Staše Zurovca.
.
U dramskom programu reprizirat će se  Shakespearov "Timon Atenjanin" u režiji Georgija Para te "Smij i suze starega Splita" Ivana Kovačića, u režiji Gorana Golovka. Među dramskim gostovanjima najavljeni su  "Cabaret Brecht: Zadrživi uspon Artura Uija" u izvedbi Teatra Ulysses i režiji Lenke Udovički,  Molièreov "Tartuffe", diplomski ispit klase Dolenčić, "Melodije nafte i tupine" Predraga Lucića i Borisa Dežulovića u izvedbi StudijaLudež, "Nekoliko prizora iz romana Ocean more" Alessandra Baricca redateljice Mani Gotovac.

60. splitsko ljeto / glazbeni program  dramski program  plesni program

60. splitsko ljeto / raspored


Ravnatelj 60. splitskog ljeta: Tonči Bilić.

Splitsko ljeto ide u red naših najstarijih i najatraktivnijih ljetnih festivala - redovito se održava od 1954. godine. 



kontakt:
 

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu  
Trg Gaje Bulata 1, 21000 Split  
Tel: + 385 21 344 999; + 385 21 345 362
Fax: + 385 21 361 260  
E-mail: splitsko-ljeto@hnk-split.hr